За поредна кражба на мед и инвентар в пчелина на Донка Арбалиева от Варненско съобщи самата стопанка за Агри.БГ. Докато тече полицейското разследване по случая, пчеларката отново ще трябва за своя сметка да поеме щетите и да подготви пчелите за зимния сезон.

Не пропускайте сроковете за заявяване на пасища по споразумение

Преди няколко години Донка изнася своя пчелин в планината край село Аспарухово, за да може да произведе качествен мед от горски билков букет, а пчелите да са по-защитени от вредни влияния. Оказва се не така идеалистично.

Освен ежегодните щети и затруднения вследствие на пръсканията в земеделските площи, пчеларката се бори и с честите вандалски набези и кражби в пчелина, които по думите ѝ зачестили по време на пандемията от Covid-19. Споделя, че не е единствения потърпевш пчелар в района.

Това нашето се превръща в битка с вятърни мелници или пълнене на каца, която изтича. За пореден път технологията в стопанството ми е компрометирана, няколко пчелни семейства са провалени, липса и инвентар, трябва да побързам да възстановя щетите”, проплаква стопанката.

Отивайки на пчелина си, преди дни тя заварила разрушени около 15 кошера. Медът в тях, който бил храна за зимата на пчелите, бил откраднат. Донка сигнализирала до местното полицейско управление с надеждата, че този път крадците ще бъдат установени и заловени.

„Това не се случва за първи път. Миналата година ми откраднаха около 100 кг. мед, тази година сигурно ще излязат около 200 кг. По-болезненото е, че така се разваля технологията в пчелина. Не зная вече от кое по-напред да пазя пчелите си. Сложила съм една камера, не мога да си позволя повече, но, за съжаление, изглежда не е достатъчна”, разказва още Арбалиева.

Донка се надява, че ще се предложи някаква защита на пчеларите от недобросъвестни действия в стопанствата им през следващия програмен период. Преди време проверила и дали е възможно да застрахова пчелина си, но се оказало, че това е твърде рисково начинание за компаниите.

Според нея най-ефективно би било поставянето на предпазни заграждения и видеонаблюдение, защото е трудно да има 24 часово човешко присъствие в пчелина, кучетата също не са решение. Ограбената пчеларка от Варненско споделя на финала, че ще запретне ръкави и пак ще възстанови кошерите, докато има сили.