Поредните снимки с мъртви пчели пристигнаха в редакцията на Агри.БГ. Според стопанката им Донка Арбалиева от община Дългопол, Варненска област, причината за подмора е постоянното пръскане в земеделските площи наоколо.

Гласувайте: От какво ще страдат най-много фермерите при разразилата се политическа криза?

По думите ѝ пред всеки кошер в нейния пчелин се вижда тази тъжна картина. Лекуващият лекар на пчелина ѝ предстои да го посети, съставен е вече протокол за събитието. Но това са само процедурните действия, тепърва тя ще даде средства, сили и време за да възстанови загубите.

„Всичко си е за моя сметка, всеки път наново се опитвам да възстановя и запазя пчелите, 10 нови майки съм си поръчала. Най-лошото е, че не е само при мен така поне в нашия район”, споделя Донка Арбалиева и добавя, че няма как подморът да се дължи на заболяване.” Извършвам всички нужни мероприятия, следя и третирам пчелите, нямам акари, проблемът не е в пчелина”, убедена е пчеларката. За нея проблемът е известен и ясен.

През два дена получавам съобщения за пръскане. Случва се по 22 известия да има за един ден. И за днес имам съобщения. Кога ще работи тази пчела, кога ще се развива, а и като има дълъг карантинен срок, ние трябва изобщо да не пускаме пчелите”, коментира стопанката.

Донка Арбалиева: Пчелата, която е по-издържлива, се връща и умира тук, по-слабите са загинали някъде там. Пчелите са отровени, виждат се тъмните петна в почвата под труповете им. 

Пчеларката вече е отчаяна от повтарящия се сценарий на отровени пчели всяка година и липсата на ефективни мерки. Обикалянето по институциите и публичното огласяване на проблема ѝ носят само негативи. Не и се говори, но отправи призив към земеделците в района:”Просто си дайте сметка какво става, лошите последствия ще са за всички ни някой ден.”