Снета е забраната за групов лов на сдружение „Хан Телериг”, реши Областната епизоотична комисия на редовно заседание в Добрич. Ловците обаче няма да получат график за ловуване до края на ловния сезон.

12 незаконно отглеждани прасета бяха евтаназирани

Припомняме, че заради неспазване на мерките за биозащита и грубо отношение към представителите на горското стопанство в Ген.Тошево и на Областната дирекция по безопасност на храните, сдружението получи забрана за ловуване в три ловно-стопански района на Добричка област.

Нарушенията са свързани с разфасоването и загробването на диво прасе, което е било с установена положителна проба за АЧС.

Няма регистрирани нови случаи на заразата в Добричка област през последната седмица, съобщи пред комисията д-р Анелия Андонова, директор на ОДБХ в Добрич. Тя представи информационната брошура с изискванията, на които трябва да отговарят свиневъдните стопанства – фамилните ферми и т.нар. стопанства „заден двор“.

„Такива брошури ще бъдат предоставени на кметовете в общините и населените места в областта, за да се запознаят хората, които искат да отглеждат свине за лични нужди или в малки фамилни ферми. Това обаче на територията на област Добрич може да стане най-рано след 1 септември, ако няма промяна в епизоотичната обстановка”, уточни още д-р Андонова. 

Защо забраниха пазара на домашни птици във Враца?

Комисията е обсъдила и мерките за предпазване на домашните птици от инфлуенца заради случаите в други държави. Превенцията у нас е с постоянен срок и цели да не се недопуска разпространението на заболяването, уточни д-р Андонова. Към този момент няма регистрирани случаи на инфлуенца в страната.

Свободно пуснатите пернати могат да бъдат в контакт с диви птици и по този начин заразени.

Задължение на кметовете на населените места е да не допускат домашни птици извън частните дворове, но, за съжаление, това  е честа практика по селата. Припомняне, че на територията на Добричка област има около 10 промишлени птицеферми.