Ваксина срещу вируса на Африканската чума по свинете (АЧС), която до момента се оказва 100% ефективна, е разработило правителството на САЩ, съвместно с академични експерти. Това съобщи "Блумбърг", сато се позовава на доклад на Американското микробиологично общество.

Без ваксина няма справяне с чумата по свинете

Ваксината е генетично модифицирана от основния щам на вируса. Както високи, така и ниски дози от нея са показали желания ефект при експерименти, направени 28 дни след заразяване на животните.

Откритието предлага пълна защита срещу сегашния щам на болестта, който достигна епидемични размери в Източна Европа и Азия, твърдят от Департамента по земеделие на САЩ, които са отговорни за разработката.

Проучванията на новата защита срещу заразата започват още през 2007 г., след епидемията в Грузия. Преди да бъде допусната за търговско разпространение обаче, тя ще трябва да покрие изискванията на регулаторните органи в САЩ и в страните в които ще бъде употребявана.

Вече 50 години учените се опитват да открият как да предпазят свинете от заболяването по безопасен и ефективен начин. Миналата година имаше твърдения, че в Китай са се появили неодобрени експериментални ваксини, които събудиха страхове, че могат да доведат до задълбочаване на кризата. До този момент в света обаче няма такива, одобрени за търговско разпространение.

Африканската чума по свинете е открита за първи път в Африка, преди повече от 100 години. В най-тежката си форма тя може да води до 100% смъртност. Разпространява се по домашни и диви прасета, като епидемии са регистрирани досега в Източна Европа, Русия, Азия, Виетнам, Южна Корея. Заболяването е летално за животните, но до този момент няма сведения да засяга хората.

свине

Това е вероятно най-голямата текуща епидемична заплаха за световната хранителна сигурност, твърдят експерти. Вирусът взе най-много жертви в Китай, който е най-големият световен производител на свинско. Там за първи път беше съобщено за случай на АЧС преди година и половина.

Ще има ли вълна от банкрути в месния сектор?

В България първият случай на АЧС от настоящото разпространение на вируса беше регистриран през октомври 2018 г., при диво прасе в Силистренско. От тогава заболяването е засичано при диви животни хронологично в областите Дборич, Варна, Плевен, Враца, Русе, Търговище, Монтана, Велико Търново, Разград, Пловдив, Видин, София област, Шумен, Смолян, София-град, Пазарджик, Ловеч. При домашни свине вирусът се появи официално през юли 2019 г. в Плевенско, а след това и в областите Бургас, Враца, Русе, Търговище, Велико Търново, Видин, Силистра, Монтана, София област, Благоевград, Шумен, Кърджали, Варна, Габрово, Сливен.

От общо от 65 свинекомплекса в България, заболяването бе регистрирано в 10 от тях, според информация на Българската агенция за безопасност на храните. 39 от обектите вече са освободени, а под възбрана остават още 16, като за същите предстоят да излязат взетите проби за наличие на вируса и предстои освобождаването им.

При фермите тип „А“ са освободени 8 обекта от общо 176, като 4 не подлежат на контрол поради заразяване. Останалите 164 ферми също ще бъдат освободени за движение при доказване на отсъствие на вируса. За период от 10 дни бе възстановена дейността на всички 66 кланици в страната, които изършват клане на свине.

Танева: Даваме 70 млн. евро само за животновъдите в посока биосигурност

Същевременно продължава евтаназирането на незаконно отглеждани животни в домашни дворове. За да отговарят на условията, те трябва да са закупени от ферми, които имат разрешение да продават свине. Личните стопани имат право да се грижат само за прасета за угояване. Забранено е отглеждане в задните дворове на животни за разплод и свине майки.

Удължен е и груповият лов на диви прасета, с цел намаляване на популацията им и по-добър контрол на заразата.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Чума: Изкупната цена на угоените прасета у нас скочи с 32%

Свиневъд: Високите изкупни цени не компенсират разходите за биосигурност

AgriАнализ: Законодателство по чумаво време - грешки и прошки