Европейските цени на говеждото и телешкото месо продължават да са по-високи в сравнение с последните три години. Причина са свитото предлагане в условията на сравнително силно търсене, както и повишените разходи за производство. 

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

Средната цена на европейския пазар за месец май е с 32% повече спрямо година по-рано. Тази динамика влияе и върху българските цени, които вероятно ще се движат около и над 6,50 лв./кг кланично тегло, прогнозират от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

По предварителни данни на Министерството на земеделието произведеното говеждо и телешко месо в кланиците у нас през първото тримесечие на 2022 г. възлиза на 2 хил. тона. Увеличението за една година е с 36,1%, дължащо се основно на по-големия брой заклани животни – 9,67 хил. броя спрямо 7,34 хил. броя през 2021 г. 

Свиневъдство

Българските цени на едро на свинското месо се покачиха до 3849 лв./тон кланично тегло през месец май. Това е с 10% повече спрямо същия месец на 2021 г. Очакванията са поскъпването да продължи поради силния натиск на растящите разходи, както и по-ниските цени на това месо спрямо останалите видове. 

Произведеното в промишлени условия свинско месо през първите три месеца на настоящата година е 20 хил. тона, което е ръст от 23% на годишна база. За същия период продукцията общо за ЕС намалява с 4,6% поради спад в някои големи държави производители, като Германия, Полша и Италия. Очакванията са тази тенденция да продължи, поддържайки по-високите ценови нива. 

Птицевъдство

Увеличението при цените на едро на пилешкото месо е с 48% на годишна база. Прогнозира се високите нива да се задържат и през следващите месеци под влияние на инфлацията и нарушеното предлагане на международния пазар. През първото тримесечие са произведени 21,2 хил. тона месо от бройлери, което е ръст от 11% спрямо 2021 г

Световно производство и търговия

Експертите от ФАО прогнозират, че в сравнение с изминалата година ръстът при месото ще е по-бавен (+1,4% на годишна база спрямо 4,5% през 2021 г.). Влияние оказват основно силното производство в Китай и по-умереното увеличение на продукцията в Бразилия, Австралия и Виетнам. Най-голямо ще е годишното повишение при производството на свинско месо (+2,5%), а най-слабо при пилешкото (+0,8%). 

Очаква се световната търговия с месо да достигне 42,3 млн. тона през 2022 г., нараствайки едва с 0,5%. Растящото вътрешно производство в Китай ще ограничи вноса в страната с около 780 хил. тона (-7,4% спрямо 2021 г.), рефлектирайки върху глобалния експорт. Негативният ефект ще е най-силен при свинското месо.