Цените на млечните продукти в ЕС са рекордно високи, се посочва в най-новата краткосрочна перспектива на ЕК за селскостопанските пазари в страните членки. Въпреки това маржовете на фермите остават ниски поради по-големите разходи, основно за фураж, енергия и горива. Освен това сушата застрашава пашата в много райони на континента.

Гласувайте: Трябва ли да се намали ДДС върху храни и селскостопанска продукция?

Очаква се доставките на мляко в ЕС да намалеят с 0,6% през 2022 г. За сметка на това производството на сирене в ЕС може да нарасне с 0,5% благодарение на конкурентните цени на световния пазар. Това наскоро доведе до по-голям износ към САЩ и към Обединеното кралство. 

При месните продукти се прогнозира производството на говеждо месо в ЕС да намалее през 2022 г. въпреки високите цени. Това се дължи главно на редуциране на стадата, предизвикано от преструктурирането на сектора. За цялата година се очаква износът на месо от ЕС да нарасне с 4%, движен от пазари с висока стойност като Канада, Япония и Обединеното кралство.

Затягане на мерките, свързани с околната среда, намалените перспективи за износ, устойчивите високи разходи за суровини и Африканската чума по свинете (АЧС) водят до очакван спад в производството на свинско месо в ЕС от 4,7% през 2022 г. Обединеното кралство отново е първата дестинация за износ на ЕС сега, когато Китай овладя острата криза с АЧС.

Птицевъдният сектор е изправен пред епидемичен бум на високопатогенна инфлуенца по птиците (HPAI) с исторически мащаб. От октомври миналата година 21 държави от ЕС са били засегнати от огнища на птичи грип. Високите производствени разходи също оказват влияние върху сектора. Затова производството на птици в ЕС би трябвало да остане стабилно през 2022 г. въпреки високите цени на бройлерите. Търговията с Обединеното кралство се върна на нивата преди Брекзит.

Въпреки исторически ниското поголовие на овце и кози в ЕС клането им се очаква да се стабилизира през 2022 г. Търговията би трябвало да се възобнови, но все още на сравнително ниски нива, което води до устойчиво високи вътрешни цени.