Пазарът на агнешко остава спокоен
Отчетени са само леки ценови изменения в няколко области на страната
Спрямо предходната седмица пазарът на агнешко остава спокоен. Отчетени са само леки изменения на цените в няколко области на страната. Това стана ясно по данни от седмичната справка за цените на агнешкото месо на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).
Цените на едро на цяло агне са най-ниски в Русе - 12,00 лв./кг кланично тегло, а най-високи в София – 14,30 лв./кг. В четири области е налице покачване на стойностите с между 1,2% и 4,1% - София на седмична база, докато във Варна и Велико Търново продуктът поевтинява съответно с 12,1% и 0,4%.
Средната цена на едро на цяло агне за страната е 13,24 лв./кг, с 0,4% под нивото от предходната седмица.
За първи път от началото на годината, през изтеклата седмица е отчетено предлагане на цяло агне в големите търговски вериги (ГТВ), засега само в област Кюстендил, на цена от 14,00 лв./кг.
В другите търговски обекти (ДТО) цените на дребно на цяло агне се задържат в границите от 11,40 лв./кг в Бургас до 14,20 лв./кг във Велико Търново, Ловеч и Плевен. В сравнение с предходния седмичен период, в три области продуктът поевтинява в рамките на 1,5% - 5,5%, най-чувствително в Пловдив, а само в Благоевград поскъпва, с 2,4%. Така, средната стойност за страната в тези обекти се понижава с 0,5% на седмична база, до 13,16 лв./кг.
Цените на едро на агнешки бут са в интервала от 13,35 лв./кг в Габрово, до 15,09 лв./кг във Варна. Седмично изменение на стойностите се регистрира само в две от областите – понижение с 1,7% във Варна и минимално покачване с 0,1% в София.
Средната цена за страната намалява с 0,8% на седмична база, до 14,26 лв./кг, тъй като тази седмица не е отчетено предлагане на едро на продукта в Добрич и Шумен, където през предходната седмица бяха регистрирани едни от най-високите стойности за страната.
В големите търговски вериги агнешкият бут се предлага на цени от 13,20 лв./кг в Пазарджик до 15,49 лв./кг в Кюстендил, без отчетени седмични изменения на стойностите по области. Въпреки това, средната цена за страната в ГТВ се покачва с 2,2% на седмична база, до 14,25 лв./кг, тъй като тази седмица е налице предлагане на продукта в по-голям брой области, на сравнително високи цени.
По области, цените на дребно на агнешки бут в по-малките магазини се задържат в границите от 11,40 лв./кг до 14,99 лв./кг, съответно в Бургас и Добрич. Само в две от областите се отчита отклонение на стойностите на седмична база – покачване с 0,4% в Пазарджик и понижение с 6,6% в Пловдив. Средната цена на агнешки бут за страната в тези обекти е 13,63 лв./кг, с 0,4% под нивото от предходната седмица.
Търговията на едро с агнешка плешка е на цени от 12,55 лв./кг в Габрово до 15,42 лв./кг в Благоевград. Седмични изменения на стойностите се регистрират само в три области - понижение с 1,4% във Варна и покачване съответно с 0,6% и 1,6% в София и Габрово.
Средната цена за страната се понижава с 1,1% на седмична база, до 13,81 лв./кг, тъй като тази седмица не е отчетено предлагане на едро на продукта в Добрич и Шумен, където през предходната седмица бяха регистрирани едни от най-високите стойности за страната.
По области, предлагането на агнешка плешка в големите търговски вериги е в ценовия интервал от 11,95 лв./кг в Пазарджик до 14,90 лв./кг във Варна, без седмични колебания на стойностите. Въпреки това, средната цена за страната в тези обекти нараства с 1,1% спрямо предходния седмичен период, до 13,32 лв./кг, поради наличието на предлагане на продукта в по-голям брой области.
Цените на дребно на агнешка плешка в ДТО продължават да варират от 11,20 лв./кг в Бургас до 14,43 лв./кг в Русе. Само в три области се наблюдават седмични ценови колебания - понижение с 4,6% в Пловдив и покачване съответно с 1,9% и 4,1% в Благоевград и Пазарджик, които не се отразяват на средната стойност за страната и тя остава 13,16 лв./кг.
26.04.2024
Колко голям е пазарът на торовете с добавена стойност?
Какво представляват торовете с добавена стойност?
26.04.2024
Съживява ли се пазарът на картофите и какво е настроението на производителите?
Засушаването и проблемите с достъпа до вода за напояване възпират ръста в производството
25.04.2024
Работната ръка – основен проблем пред българските производители на зеленчуци
Темата дискутирахме на CAP4US Уебинар: Зеленчукопроизводството на фокус
25.04.2024
Слабо раздвижване по зърнените борси
Рубриката „Динамиката на зърнените борси“ на Боян Иванов се създава специално за Agri.bg
0 КОМЕНТАРА