Италия, една от европейските страни, които са най-силно засегнати от кризата с коронавируса, е сред първите, които започнаха да въвеждат мерки, за да спасят земеделския отрасъл. Парализирането на обществения живот, строгите мерки за работа и затварянето на ресторанти доведе до сериозна криза в производството на храни. За да избегне изхвърлянето на тонове продукция, Италия предприе стъпки, които преди това не беше правила.

Гърция обмисля спиране на износа на основни храни

От сайта на тяхното агроминистерство става ясно, че още в средата на март властите създават фонд от 100 млн. евро за подкрепа на земеделските предприятия. Те предложиха бюджетни кредити за улесняване на достъпа до финансов ресурс, увеличиха авансовите плащания на субсидии за фермерите от 50% до 70% и създадоха фонд за защита на сезонните работници с цел непрекъснатост на заетостта.

Работниците в селското стопанство ще получават компенсация за определен срок. Правителството отпусна и средства за изкупуване на сурово мляко, отложи вноските по ипотеки и заеми до 30 септември тази година. Средства бяха насочени и към Фонда за популяризиране на италианската земеделска продукция в чужбина.

Само за седмица италианският министър на земеделието Тереза Беланова изплати на над 50 000 бенефицианти в страната 80 млн. евро. По този начин тя изпълни ангажираността на властта за спасяването на сектора и непрекъснато производство.

Пазарите на открито

И в Италия мерките за по-висока хигиена са неизменна част от работата на пазарите. Те не са затворени, но достъпът до тях е разрешен само при спазване на препоръките – носене на маска и ръкавици, спазване на дистанция. Италия е в такъв режим още от март тази година и той е в сила и сега.

В края на март министър Беланова призова италианците да подкрепят родното производство, като предпочетат италианските храни.

Сектор вино, плодове, зеленчуци, животновъдство и пчеларство

Министерство на земеделието на Италия задели 14 млн. евро в подкрепа на производството на овче мляко. То ще бъде изкупувано и доставяно на хора в нужда чрез благотворителни организации. Няколко дни по-късно страната задели 7,5 млн. евро за подпомагане на овцевъдите и интервенция от 2 млн. евро за биволското мляко. За всяко заклано агне е предвидена помощ до 9 евро.

В края на март 2020 г. Беланова постанови да бъде разширено и опростено изпълнението на програмите, свързани с тези сектори. Целта е да не спират планираните инвестиции и дейности в тях въпреки извънредната ситуация, в която се намира страната.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Криза и успокоение: Пшеницата леко поскъпна

Правителството реши: Веригите са длъжни да предлагат местни храни

Дребни и средни производители: Искаме 5% ДДС