Дълго обсъждания проект на постановление за достъпа на българските хранителни продукти до търговската мрежа вече е одобрено, стана ясно от съобщение на информационната служба на Министерския съвет.

Зеленчукопроизводители: Полето продължава да работи, къде ще отиде реколтата ни?

На извънредно заседание днес правителството прие постановление, с което се въвежда задължение на търговските обекти, представляващи вериги от магазини, да предлагат българска продукция на местни - регионални, производители в обектите им.

Местата за продажба трябва да са с площ, която е достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти. Освен това те трябва да бъдат обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че предлаганите продукти са от регионално производство.

На тези места трябва да се предлагат мляко и млечни продукти от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца; пчелен мед; пресни сезонни плодове и зеленчуци, произведени от регионални производители.

Въведено е изискване млечните продукти да бъдат произведени изцяло от българско сурово мляко.

Приетите изменения не изискват промяна на досегашния ред на доставки в обектите, единствената цел е да бъде дадена възможност за предлагане на местна (регионална) продукция.

ВИЖТЕ НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ

Регионални производители са производители или групи/организации на производители с място на осъществяване на дейността на територията на административната област, в която се намира съответният търговски обект или на територията на съседна, граничеща с нея административна област.

За административни области София-град и София-област за съседни се считат областите, граничещи със София-област, както и област Пловдив.

Производителите трябва да са регистрирани по Закона за подпомагане на земеделските производители или да притежават обект, регистриран по Закона за храните.

От пресслужбата допълниха, че приетото постановление има за цел да подкрепи малките и местни български производители и да запази поминъка им: "Местната българска продукция е по-свежа, по-прясна и по-позната, тя е част от местния бит и култура. Потребителите трябва да имат право на достъп до местното производство, а техен е изборът какво ще предпочетат."

Приетата днес мярка се отнася за търговските обекти, които представляват вериги от магазини за самообслужване, за продажба на дребно на храни и нехранителни стоки, които имат обекти в повече от три административни области на територията на страната.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Танева: Работим по списъци с фермери за доставки на веригите

Компромис: Фермерски пазари на паркингите?

Рискове и възможности на агросектора по време на криза