Фирми от Казахстан са поканени да се включат в 27-то международно изложение „Селското стопанство и всичко за него”, което ще се проведе през това лято в Добрич.
 
Специализираният форум се провежда всяка година и представя най-новото в областта на земеделската техника, семената и продуктите за растителна защита. Поканата е отправена по време на официалната визита на посланика на Република Казахстан Н.Пр. Темиртай Избастин.
 
В Добрич той се срещна с кмета Йордан Йорданов, секретаря на ТПП Герман Германов, директора на Добрички панаир АД Звезделина Иванова и Радослав Рачев, управител на „Никос Хранинженеринг“ ЕООД. Добричката фирма изнася за азиатската държава оборудване за преработка на мляко и млечни изделия. В срещата участва още и почетният консул на Казахстан в България Иван Иванов. 
 
Обсъдени са възможностите за сътрудничество в сферата на бизнеса и културата. Това са първи разговори, имащи за цел развитието на икономическите връзки между държавите. „Предстоят нови преговори за уточняване на фирмите и земеделските сектори, в които работят”, допълни Звезделина Иванова. И двете страни изразиха своята готовност за задълбочаване на двустранните и регионални отношения, особено в сферата на селското стопанство и туризма.
 
От своя страна кметът Йордан Йорданов посочи, че основен приоритет на срещата е представянето на Казахстан пред добричкия бизнес и насочването му към пазарите на азиатската държава. 
 
Повече от 100 години в Казахстан има заселени българи, които преселени там от Бесарабия. В момента те наброяват 2500 души. Официалната визита на Н.Пр.Темиртай Избастин завърши с откриване на фотоизложба „Казахстан – далечен и близък”, посветена на историята на страната и столицата й Астана.