Биволовъдната ферма на Стоян Желязков и Йордан Койчев е добре позната на животновъдите у нас. Елитното им стопанство е сред най-поддържаните и най-големите в България. Но това съвсем не е достатъчно, за да работят спокойно и да печелят достойно от труда си. 

Четете още: Овцевъд със семейна ферма и четири деца: Не мога да докажа 6 тона мляко

 

„Биволското мляко, нашият краен продукт не с продава и близо два месеца вече работим с няколко много малки мандри, при които трудно се реализира продукцията ни и плащанията стават трудно“, споделя за Агри.БГ единият от съсобствениците на „Мурра 2002“ - Стоян Желязков. 

18 години преди да настъпи това усложнение Стоян Желязков и Йордан Койчев са работили успешно с голяма мандра в Североизточна България. И макар разстоянието, на което се е превозвало млякото да е голямо, тъй като фермата им е в ямболското село Лозенец, а купувачът в Силистренско, отношенията производител – преработвател били добри. 

биволи_24296

Двамата производители само гадаят какъв е проблемът дългогодишният им партньор внесзапно да спре да изкупува млякото, мотивът му бил, че крайният продукт не се продава. И изведнъж всичко приключило.

Биволовъдите предполагат, че войната в Украйна е една от причините, вносът на сухите млека също си казва думата.

„Хипермаркетите също повишават цените и извиват ръцете на преработвателите. По веригата от производител до магазина стават много неприятни неща“, предполага Стоян. 

В момента цената на литър биволско мляко е 1.90 лв./л, което според него е сравнително нормална цена. 

„Много малко мандри в България работят с биволско мляко, тъй като не са подготвени за реализацията на тези продукти. Не е само да направиш едно сирене и едно мляко, но и трябва да го реализираш някъде“, убеден е стопанинът. 

Биволите на Стоян Желязков и Йордан Койчев са от породата Българска Мурра, която е кръстоска между някогашния Средиземноморски бивол, който е живял на  Балканите, и индийските биволи Мурра. 

В България се отглеждат малко над 20.3 хил. биволи, като броят им за последния отчетен период е намалял с 6%, а 16.7% от биволовъдните стопанства са прекратили работа, сочат данните на аграрната статистика.