Отглеждането на овце става все по-трудно в Европа. Поредният пример идва от Румъния, където животновъдите независимо колко пари предлагат и какви условия създават на своите работници, не могат да намерят такива, пише Agrointel.

Фермер: Проблемите с пасищата продължават и са сериозни

Това е тревожен сигнал и той бе повдигнат още в началото на 2023 г. от румънския евродепутат Даниел Буда. Според него в момента основният проблем на румънското земеделие е липсата на работна ръка.

Липсата на работна ръка все повече се превръща в ограничаващ фактор за развитието на животновъдния сектор! Откакто свят съществува, животновъдството е било и е "тежката индустрия" на селското стопанство. Отглеждането на овце става все по-трудно, защото колкото и пари да дадеш и каквито и условия да създадеш, "човек не можеш да им намериш", заяви Буда.

Евродепутатът е оптимистичен, че изход от сложната ситуация има. Той предлага да се инвестира в качествена генетика. Така животните може да са по-малко, но реално да са по-производителни. Буда отбелязва още, че в момента алтернативна работна ръка се търси сред непалците и индийците. Все повече фермери се насочват към тях.

В началото на новата година евродепутатът поставя пред управляващите в ЕК и някои въпроси, свързани с икономическата ситуация и загубата на стойност на субсидиите на фона на нестабилността на пазара.

„Ако погледнете галопиращото увеличение на цените през последната година, можете да разберете тези, които не се връщат във фермите, след като са продали и последното животно. Проблемите с инфлацията са на европейско ниво и следващата седмица еврокомисарят по земеделието Войчеховски ще обсъди именно този аспект. 100 евро от субсидията вече не са същите 100 от преди година и отговорът на този проблем трябва да дойде преди всичко от Европейската комисия“, казва евродепутатът.

Буда не подминава и войната в Украйна. През миналата година тя е имала негативен ефект върху зърнения сектор в северната ни съседка. Той го определя като “разрушителен”. Евродепутатът изразява пълната си подкрепа към украинския народ, но отбелязва, че вносът на зърно от тази страна е оставила много фермери с неожъната царевица.

Даниел Буда завършва посланието си с оптимистичен тон и призовава фермерите да не се отказват от дейността си, която е от съществено значение за бъдещето на страната.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Внимание: Корабът с овцевъдството потъва

От 2023 г. ще удържат 1,5% от заявленията за подпомагане на фермерите. Вижте защо

2023 г.: Как правилно да задържите животните си, за да не получите санкция?