Живеем в трудни времена, с постоянно нарастваща инфлация и война в близост. В подобно време единственото, което се опитваш да направиш, е да оцелееш. Това правят и животновъдите - опитват се да задържат “корабът да не потъне”.

НОКА прави черен списък на некоректни мандри

Фермери от цялата страна се обединяват с искане цената на овчето мляко да се повиши до 2,80 лв./л. Причините за това са много.

“Ако преди 2,50 лв./л беше една прекрасна цена, сега с тези високо разходи, тя не покрива нищо. Имаме повишение на всички цени - ток, гориво, заплати. А цената на млякото стои на същите нива от преди. В края на годината е време за равносметка. Ето каква е нашата - ние се борим, за да оцелеем и да запазим животните си, но с тези цени това няма как да се случи”, коментира за Агри.БГ Галина Мирчева, животновъд и управител на Плевенско мляко.

На същото мнение е и Севдалин Севов, мениджър на ферма Верде.

“Нужно е цената на млякото да се повиши поне до 2,80 лв./л най-вече заради огромния ръст в цените на фуражите, който по никакъв начин не беше компенсиран. Дадоха ни някакви добавки, но те не бяха достатъчни, тъй като повишението е над 100%. Да кажем, че тези добавки са компенсирали 30-40%, но не повече. Всичко друго трябва да се извади от джоба на животновъдите. 

Оттук нататък въобще не коментирам цената на електроенергията; на това, че всички работни заплати трябва да бъдат повишени, тъй като работниците също усещат инфлацията по джоба си. 

Собствениците на животновъдни обекти просто изнемогват в тази ситуация. Затова смятам, че това е една нормална цена на този етап. Да не говорим, че тя въобще не е необоснована. В Гърция цената на овчето мляко варира между 1,30-1,70 евро/литър мляко без ДДС”, каза той.

По разчети на животновъдите разликата между това, което консумира едно животно на ден и това, което се изкарва за деня, е между 20 и 30% загуба. 

“Ако това продължи наистина много ферми ще затворят врати. Няма как на тази ситуация в момента да устискаме още много дълго. Всеки, който има втори бизнес подкрепя този с животните. Време е да има справедливост в сектора - реално да има полза от това да гледаш животни, да се чувстваш оценен и трудът ти да е платен. Не искаме много, а само малкото, които сме останали, да оцелеем и да задържим стопанствата си в тази трудна кампания. Да не живеем от субсидия на субсидия. Но това няма как да стане, ако цената на млякото не се повиши”, категорична е Галина Мирчева.

Затова и фермерите вярват, че цената от 2,80 лв./л не е необоснована, не е скандално висока и не е непостижима.

“На всичкото отгоре мандраджиите си повишиха рязко цените на млечните продукти, но само за лично облагодетелстване. В търговската мрежа мляко, кисело мляко, сирене, кашкавал - всичко скочи рязко нагоре. Но цените на млякото никой не иска да ги вдигне. В момента животновъдите са буферът и поемат цялата тежест.

Тази година заради тази ситуация изключително много животни се изклаха. Има много голям отлив от бранша. Ликвидираха се цели стада. Това означава, че ще има дефицит на пазара на сурово овче мляко. А и с кравите ситуацията не е по-различна, така че не е далеч времето, в което ще се превърнем в абсолютен вносител на млечни продукти от традиционен износител преди години”, призна с тъга Севдалин Севов.

Според Галина Мирчева е време фермерите да видят ползите на сдружаването.

“Смятам, че повишението на цените на овчето млякото ще е още един стимул за малки ферми, да се осъзнаят, че е време да се обединим. Обединението на нашите ферми в плевенския край с други колеги ни прави големи. Вече сме с близо 5000 животни и много мандри се съобразяват с това. Време е животновъдите да се обединят, защото докато има хора, които по единично си дават млякото, цените няма да се вдигнат”, заключи Мирчева.