Проблемът с работната ръка е много дълбока тема. Това не изисква козметични мерки, а трябва да се седне междуведомствено, между различните министерства, с участието на самите производители, които да кажат от какво имат нужда. Това каза Живка Гроздева, председател на Асоциацията на овощарите в България. 

Гласувайте: Получихте ли първия транш по СЕПП?

В различни, новопоявили се браншови организации са записани пожелателни идеи за справяне с проблема, но на практика няма даден инструмент за това, споделя Гроздева.

Според нея това са общи приказки, без никаква визия. 

Проблемът е комплексен. Учебните заведения също трябва да участват, защото те също биха имали принос в разрешаването на този проблем. И всички тези хора да набележат мерки, инструменти, върху които да работим и да разработваме и след години да се види резултата. Това, че ще върнем хората от чужбина е толкова утопично, че не знам дали някой изобщо го вярва”, отбеляза овощарят и добави:  

“Аз работя със страшно много хора, включително от малцинствата, и всеки ден чувам различни причини защо заминават. И не винаги това са парите. Проблемът е много задълбочен, изисква сериозен анализ, да се индентифицират точно правилните начини и пътят, по който да тръгнем, за да се справим с този проблем. И не вярвам, че която и да е браншова организация, ако ще да има седалище във всеки град в България, би могла да се справи. Каквото и европейско финансиране да се предвижда да получава една такава организация, каквото и лоби да има в министерството, проблемът е твърде комплексен, за да се реши на толкова ниско ниво”. 

Според Гроздева проблемът с липсата на работна ръка е най-голямата пречка да се развива изобщо овощарството и производството на плодове в България

“Говоря с много хора, има такива, които искат да разширяват площи - казват, че няма да го нарпавят, защото няма кой да обере плодовете. Има такива, които искат да въведат нова технология на ппроизводство - интензивни насаждения, с нови формировки на самите растения, но няма работници, които са квалифицирани да извършват тези ръчни дейности. Отказват се хората”, коментира тя. 

По думите й, стопаните се ориентират към овощни видове, които са лесни за отглеждане, не изискват много работна ръка.

“А това не винаги е най-доброто. В крайна сметка, ние търсим не само да има производство в България, но и да имаме разнообразие на производството”, обобщи Живка Гроздева.