Овощарски организации настояват за промени в Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период. 

Чакат се плащания към фермерите, но кога - още гадаем

“При променящия се климат и климатични условия, препаратите за растителна защита, с които третираме, са крайно недостатъчни и е необходимо да правим още 1-2 междинни пръскания с медни препарати", заяви пред Агри.БГ Мирослав Черников, овощар и член на УС на Съюза на дунавските овощари, когото срещнахме на АГРА 2023.

“Пролетта се удължи много, есента е топла и продължителна и се налага да правим повече пръскания. Тази програма в момента ни дава право на едно пръскане срещу една болест в един овощен вид в една фаза. Ето защо тя трябва да бъде разширена и да се даде възможност за повече пръскания", каза Димитричка Търпанова, овощар и зам.-председател на Добруджанския овощарски съюз.

От бранша настояват също отварянето на пролетния прием по Програмата за зимните пръскания да се изтегли по-напред във времето - в началото на месец февруари, което за тази година няма как да стане. 

“Приемът по програмата за зимните пръскания предстои и земеделците започват да подават заявления, но в момента ранните сортове при кайсиите са във фаза бял бутон и на практика се закъснява с медните препарати, с които трябва да третираме”, обясни Мирослав Черников.

Търпанова допълни, че овощарските организации са поискали промяна в Националната програма за контрол на вредителите в трайните насаждения още преди 2 години. Тогава в БАБХ е създадена работна група, но все още няма промяна, за да могат производителите да правят по-ефективна превенция в насажденията.

Годишният финансов ресурс за 2023 г. по държавната помощ за зимни пръскания в размер на 8 000 000 лв.