Овощарският бранш има възражения относно проекта на Наредбата за прилагане на подмярка 22.2 „Извънредно временно подпомагане за малки и средни предприятия, които са особено засегнати от последиците от руското нашествие в Украйна“. Това каза пред Агри.БГ Димитричка Търпанова, заместник-председател на Добруджанския овощарски съюз.

Внимавайте с екосхемата за поддържане на трайните насаждения

“Не сме съгласни с проектопредложението за приема по мярка 22,2, който, за съжаление, е минал на Комитет по наблюдение, след което се консултира с бранша. При положение че по Регламент таванът на помощта за преработвателните предприятия е 100 000 евро, е взето решение максималният допустим размер на помощта да бъде 100 000 лв. Проблемът е, че имаме много производители на плодове и зеленчуци, които по инвестиционните мерки на ПРСР си направиха малки цехове за преработка на продукцията.

Оказва се, че парите, които са получили по помощта за Украйна през есента, ще бъдат акумулирани с новата помощ за преработвателните предприятия, чиито таван е 100 000 лв. и на практика тези производители няма да бъдат подпомогнати. Още повече, че те не подлежат на подпомагане по компенсаторните мерки на Министерство на икономиката. Голяма част от производителите няма да си пускат хладилниците и няма да работят тази година, защото разходите за електроенергия и свитият пазар ги доубиват”, посочи Димитричка Търпанова.  

Другият момент в Наредбата за прилагане на подмярка 22.2 , с който овощарите не са съгласни, е че групите и организациите на производителите ще бъдат подпомогнати с до 17 000 лв. при таван от 100 000 евро. “Таванът за подпомагане на едно обикновено земеделско стопанство е 15 000 евро… Как така решиха, че помощта за групи и организации трябва да е 17 000 лв…?”, пита Търпанова.

Комуникацията от страна на Земеделското министерство с бранша е направена, след като вече Наредбата е гласувана от Комитета по наблюдение, а в понеделник (27 февруари) изтича срокът за общественото ѝ обсъждане, обяснява зам.-председателката на Добруджанския овощарски съюз: “Ние ще си изпратим възраженията си по Закона за обществено обсъждане, но въпросът е защо изобщо трябва да се стига до тук, предвид, че групите и организациите на производителите не могат да бъдат подпомогнати по друг начин, освен по тази мярка”.

“В условията на свит пазар, масово организациите на производителите разхождат едни камиони от единия до другия край на България с 2-3 палета и естествено, когато не се продава планираното количество, веригите задължително връщат стоката на производителя. Това са разходи, които няма кой да ги компенсира. Ето защо смятаме, че групите и организациите на производителите трябва да бъдат компенсирани на едно малко по-прилично ниво”, категорична е Търпанова.

В сектор "Плодове и зеленчуци" организациите на производителите са не повече от 10. Организацията се издържа с членски внос от членовете си. Когато разходите скочат, всичко това рефлектира върху съдружниците. Ако до момента те са се издържали с 3-4% от оборота, сега процентите стават 5-6% и по-малките, за които тези 5-6% са сериозна сума от техния приход, излизат от Организацията, за да не я плащат. Ето защо, ако държавата ги подпомогне адекватно, те ще компенсират част от разходите и няма да се увеличават вноските на производителите, обяснява Търпанова. 

Овощарският бранш е изправен пред поредната тежка година, а истинският проблем ще дойде през лятото. При този отворен пазар родните производители ще продават трудно. Цените са много ниски на фона на вноса от трети страни като Молдова, Украйна, Турция, Албания. Няма контрол на границите и по отношение на пестициди…

"Всичко влиза на изключително ниска цена, тъй като тяхната себестойност е по-ниска от нашата. Покупателната способност е много свита. Фабриките намаляват количествата, фрешмаркетът - също - както при нас, така и на европейско ниво. Всичко, което остане излишно от страните членки и трети страни, ще влезе на нашия пазар. Нашите овощари трудно ще реализират, още повече, че залежава продукция по хладилниците от миналата година”, казва в заключение Търпанова.