Продължаваме темата за цените на млякото, но този път за овчето, с история от Северозападна България. Години наред никой не искаше да ни изкупува млякото, сега изведнъж се появи интерес, но овце вече няма, споделя пред Агри.БГ животновъд от Монтанско.

Вижте индикативния график за Кампания 2021

Методи Лаков има 200 овце и твърди, че не знае как ще посрещне зимата. По думите му преди 6 години по необясними причини всички мандри, а поне 4 големи оперирали в района, отказали да изкупуват овче мляко от Северозапада, така цената се сринала.

Млякото се продаваше на 1,05 лв./кг, а на места на 0,95 лв./кг. Пет години цената не е мърдала – аз успявах да го продам на 1,15 лв./кг без ДДС. Лично съм ходил три пъти в Карлово да се моля да ми изкупуват млякото. Като чуят откъде съм и казват: „Не, ние не изкупуваме по вашия край, довиждане, разказва Методи.

Това „довиждане” се оказало направо "сбогом", защото според животновъда хората не издържали и масово започнали да си продават животните и стопанствата. Тази година изведнъж обаче се появила карловската фирма, която предложила 1,30 лв./кг цена за овче мляко, а друга, плевенска - 1,35 лв./кг. 

Вниманието се завърнало, но овцете вече ги няма, а оттам и млякото. „Ако в селото преди 5 години имаше примерно 500 овце, сега са само моите 200 бройки”, дава пример Лаков. Въпреки появилите се изкупвачи фермерите отново не са доволни, защото и нещо друго се е променило тази година – разходите им.

Методи Лаков: Сега цената трябваше да бъде 1,50 лв./кг, някъде я има, но не и при нас. Фуражите скочиха двойно и повече за една година. Над 100% се увеличиха цените на балите. Всякакви подпомагания се бавят…Нямам думи.

Най-трудоемката стока е овцете, най-много работни операции има по нея -  2 пъти пролетта, 2 пъти есента имаме обеззаразяване на животните с лекарства, 2-3 ваксини, за да протече нормално цялата агнилна кампания, стрижба, от която вълната се изхвърля, защото никой не я изкупува от години. А вече цената за стрижене на овца достига 3-4 лв.”, описва част от разходите по грижа за животните Методи.

Това, което най-много плаши него и колегите му, е как ще посрещнат зимата. Идва агнилна кампания, но без пари. „Трябва да заредя най-малко 1000 лв. за лекарства за моите 200 овце, нужно е да има денонощно човек при тях, а това са дърва, въглища, сметки. При нас няма снегопочистване, сами си го правим, изобщо ще е тежко, не виждам как ще се справим”, заключава тъжно овцевъдът от Монтанско.