Субсидиите за земеделските производители в размер до 100 000 лв. няма да се облагат с данък. С тази сума ще се намалява данъчната основа преди облагане, решиха депутатите, които гласуваха на второ четене промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. 

ДФЗ изплати над 5 млн. лв. на производителите, достигнали тавана по Украинската помощ

Новият параграф се отнася за физически лица, регистрирани като земеделски стопани, които са получили субсидия или друго подпомагане от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и Европейския фонд за развитие на селските райони. 

Те вече ще могат да ползват данъчно облекчение, като намалят сумата от годишните данъчни основи с размера на получената през годината субсидия до размера на годишните данъчни основи преди намалението, но с не повече от 100 000 лв.

За да влезе в сила тази разпоредба, е нужно Европейската комисия да се произнесе, че мярката не е държавна помощ или е съвместима държавна помощ. Ако го направи до 30 април 2024 г., данъчно облекчение може да се прилага и за 2023 г., предава БТА.

Прието бе също предложението да не се декларират доходите от рента, получавани от собствениците на земеделски земи в размер до 3000 лв.

Аргументите са, че подаваната декларация касае само едно лице, но от рентата за дадена земеделска земя могат да се възползват повече наследници.

Друга промяна е налагането на алтернативен данък върху събирането на диворастящи гъби и плодове. Доходите на физическите лица, които не са търговци по смисъла на Търговския закон, от събиране на диворастящи гъби и плодове,  се облагат еднократно с 30 лв. за всеки месец, през който извършва дейност. Изключение се прави за лечебните растения.

Освен това се намалява прагът за деклариране пред НАП на командировъчните от 5000 на 1000 лв. за физическо лице. В хода на дискусията стана ясно, че преди около година е започнало създаването на база данни с облагаемите и необлагаемите доходи на хората.