Спад с 13,65% в производството на плодове през 2020 г. Това става ясно от информацията, която зам.-министърът на земеделието Георги Събев съобщи. 
Общото производство на плодове през 2020 г. е 202 579 тона, като най-голям дял в реколтата имат сливи, джанки, череши и ябълки, каза Събев. 

Бързо поглед в Аграрния доклад за 2020 г. показва, че година по-рано са произведени 234 589 т или с 13,65% повече плодове. 

В същото време площите с плодове са намалели с 3,53%, като през 2020-а са реколтирани 41 385 ха, докато година по-рано те са били 42 901 ха, показват данните от Аграрния доклад 2020 г. 
Събев съобщи данните по време на уебинар, организиран от посолството на Кралство Нидерландия в Република България.

Важно е да се вземе под внимание, че през миналата година редица метеорологични явления поставиха производителите в тежка ситуация, което пък доведе и до пропаднали площи. 

Източник: Аграрен доклад

За производството на зеленчуци зам.-министърът посочи, че за периода 2014-2018 г. е отчетено трайно увеличение – почти три пъти: от 34 000 ха на 119 000 ха. 
Според данните от Аграрния доклад през 2017-а година площите с полски и оранжерийни зеленчуци са били общо 74 763 ха. На следващата година има драстично увеличение с 59,31 % до 119 107 ха. 

И въпреки т.нар. трайно увеличение до 2018-а, през 2019 г. хектарите със зеленчуци претърпяват рязък срив и стават 52 539

Спадът е с 55,9%.  

Без да посочва числа, зам.-министърът уточни, цитиран от пресцентъра на ресорното министерство, че заради изключването на нахут, леща и зрели бобови растения от групата на зеленчуците, площите през миналата година са се свили осезаемо. 

За момента данни обаче не са публикувани, тъй като Аграрният доклад за 2021 г. все още не е готов. 

Иначе общото производство на всички зеленчуци през миналата година е 651,6 хил. тона. През 2017 г. то е било 831 084 т, като от тях 43 005 т са сухи бобови култури. 

Година по-късно от полско и оранжерийно производство общо са отчетени реколтирани 906 234 т, като сухите бобови култури са 65 118 т. 

Според данните в Аграрния доклад, през 2019 г. има спад в производството с 15%. 
Тогава общото количество зеленчуци е 769 032 т, като реколтираните сухи бобови култури са 16 912. 

Очевидно прилагането на обвързана подкрепа или друг вид субсидии водят до тези сривове и възходи, но предстои да направим по-точни анализи, когато разполагаме с данните от Аграрния доклад 2021г. 

На този фон Евростат представи данни, в които България е в топ 3 на страните в Европа с най-голям спад в продукцията.