След северната ни съседка у нас и в Малта се отчита най-голям спад на стойността на агропродукцията в Европейския съюз (ЕС) през миналата година, сочат последните данни от Евростат.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на служебния министър и екипа му?

През 2020 г. икономическите сметки за селското стопанство показват, че общото селскостопанско производство в ЕС възлиза на 414,1 милиарда евро в базисни цени, което е с 1,1% по-малко в сравнение с 2019 г. За отчетния период 11 от 27 държави членки на регистрират спад в стойността на селскостопанската продукция. 

Евростат: Най-големи спадове са регистрирани в Румъния (-11,3%), Малта и България (и двете -4,5%), Финландия (-3,9%), Унгария и Холандия (и двете -3,1%). 

За разлика от тях, най-високи увеличения в относително изражение са регистрирани в Литва (+8,6%), Ирландия (+4,6%), Словакия (+3,8%), Латвия (+3,1%) и Кипър (+2,8%).

Най-много селскостопанска продукция в Съюза продължава да произвежда Франция - 76,3 милиарда евро (или около 18,4% от общия размер на ЕС), следвана от Германия - 57,6 милиарда евро и Италия - 56,9 милиарда евро. Надолу по веригата се нареждат Испания Холандия и Полша.

Проучванията за 2020 г. показват също, че сред държавите членки с най-голяма селскостопанска индустрия стойността на общото селскостопанско производство намалява с 2,3% в Италия, 1,9% във Франция и 1,6% в Германия. Испания пък отбелязва ръст с 1.1%

Стойността както на реколтата, така и на животинската продукция в ЕС се е понижила съответно с 1,0% и 1,1%, 

Що се отнася до разходите, вложени в селското стопанство в ЕС (междинно потребление), има лек спад от 1,1% в сравнение с предходната година, което довежда до по-силен темп на спад (1,3%) на брутната добавена стойност, генерирана от селското стопанство, отчитат още от Евростат.