Собственикът на безпризорните крави от град Стрелча, Николай Рогачев, има редица съставени актове, отговориха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) на запитване от редакцията ни.

Казусите по чл. 137 нямат край

След публикация на Агри.БГ за земеделци от четири землища и две общини, които от 12 години водят правна битка с животновъда, чиито крави пашуват и умират в нивите им, от БАБХ заявиха, че са се самосезирали по поредния случай с този стопанин.

„Инспектори от Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Пазарджик извършиха проверки съвместно с представители на Общинска администрация град Стрелча и РУ на МВР на 27.11.2020 г. и 10.12.2020 г. местността Татковец на град Стрелча, където се намира животновъдния обект на стопанина. При проверките са установени несъответствия, за които е съставен Акт по Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД), пише в отговора на Агенцията до редакцията ни.

Похвално е, че институциите реагират навреме на сигналите за нарушения, но дали поредният акт ще спре систематичното погазване на закони, правила и липса на хуманно отношение към животните?

Потърпевшите земеделци от района разказват, че животновъдът има множество наложени глоби през годините и е добре познат на местните власти с нарушения от различен характер. В потвърждение на думите им е изпратената справка от БАБХ:

В периода от 2019 г. до 14.12.2020 г. на същия собственик като физическо лице са съставени и връчени 3 акта за установяване на административно нарушение – пашуване на животните без надзор в неоградено пасище, неспазен срок на връчено предписание по ЗВД и продажба на ДПЖ без задължително писмено уведомление за промяна на собствеността“. 

В същия период са издадени още 4 акта на фирмата на Рогачев, също за нарушения по отношение на идентификацията и регистрацията на животните и за клане без задължително предварително уведомление, съобщават още от Агенцията и уверяват:

„БАБХ прилага всички контролни мерки по отношение на здравеопазването и хуманното отношение към животните, съгласно законодателството. По отношение на събирането и обезвреждането на трупове на умрели животни се прилагат разпоредбите на чл. 132 и чл. 133 от ЗВД“.

Дали мъченията за земеделците и кравите ще спрат след поредната намеса на властите и възможно ли е стопанинът, изобщо човекът, да промени отношението си? Иска ни се да е възможно и ще следим темата в развитие.