Мъртва крава след паша в люцерната на земеделски стопанин. Това се вижда на снимков материал, изпратен до редакцията от Иван Колибанеков вечерта, след като е бил нападнат с нож и лопати в собствените си блокове край панагюрското село Попинци. Той твърди, че извършителят е стопанинът на кравите.

Разберете от какво имат нужда кравите през сухостойния период

По случая е образувано разследване, събран е доказателствен материал от полицията в Панагюрище и е повдигнато обвинение на извършителя. Но личното преживяване на Иван е само част от трагедията. В писмото до Агри.БГ се описва проблем на четири землища и две общини от години наред, едно нехуманно и недопустимо отношение към животните и сериозна опасност от епизоотия, идващи от животновъд, чиито крави са оставени на произвола.

„Повече от 12 години животновъдът Николай Рогачев от град Стрелча тероризира стопанските площи на града и селата Дюлево, Попинци и Смилец. Животните му - крави, коне и дребен добитък, са оставени на свобода да бродят из землищата на посочените населени места и да унищожават труда на десетки земеделски стопани върху хиляди декари засети площи. Има голям брой актове, преписки, заведени дела от наказателен и частноправен характер. Осъждан, включително и за притежание на незаконни оръжие и боеприпаси“, започва писмото си засегнатият земеделец.

От тази година нещата ескалират. Заради сушата и това, че собственикът им не им осигурява храна, животните са принудени от глад да са непрекъснато в посевите на фермерите, споделя Иван.

Производители от различните землища се обединяват и сами правят статистика на броя животни и пътя им на паша. Кравите нямат пастири, те се скитат на стаден принцип и обхождат близо 8 000 дка площ.

„Тези, които слизат в Попинци, са около 30. Колегите от Дюлево казват, че толкова ходят и при тях, в Стрелча са друго стадо от около 20 крави. Те се скитат чрез водачки, живеят като в дивата природа, разказва Колибанеков.

Освен че така живеят, кравите така и умират, което е не само ужасно, но може да бъде и много опасно, като предизвика зарази в района.

Иван Колибанеков: „Люцерната в момента е много люта, понеже ѝ се подаде влага и тя тръгна. Кравите, които пасат по-дълго, се надуват от нея. Тя ферментира в стомаха им и той буквално се пръска. Има 7-8 животни измрели по блоковете, които кучетата му изяждат.

Ако намери трупа, животновъдът сваля само бутовете и оставя другото на място. При нас е като в Тексас, пълно е с гарвани в нивите.

По думите на Колибанеков и в нивите от съседното землище се случват същите неща. Понеже районът е много подходящ за люцерна, стопаните разширявали площите си, а и годината се оказала добра за културата. Скитащите се крави я предпочитат и така умират по нивите, оставени на чакали и други диви животни. 

„На фона на опасността от Африканската чума и различни опасни болести по животните тази безпризорност е голяма заплаха. Тези крави нямат ваксини, а месото от труповете им се разнася от други животни“, обясняваа земеделецът.

Влизат и в контакт с питомни животни, извеждани на паша от пастири. Ситуацията е напълно извън контрол, добавя той.

Други стопани от района разказват, че кравите са събирани от стопанина им с пиратки и с пушка, когато знае, че ще му идва проверка. Твърдят, че телетата за продан биват стреляни от разстояние, защото са подивели. По думите им кравите не се доят, гледат се за месо и се отстрелват като дивеч.

Препатилите земеделци споделят, че многократно са изпращани сигнали, а собственикът на кравите карал инспекторите с бинокли да си ги търсят и да им гледат ушните марки.

Иван Колибанеков: „Преди две седмици аз и мои колеги от областта бяхме на официална среща с кмета на град Стрелча, на която присъстваха от БАБХ, представител на Община Панагюрище и началникът на полицейския участък. Там бе взето решение за незабавни законови действия срещу системните нарушения на г-н Рогачев. След това той ме заплаши, че ще гния в канавка и наистина ме издебна с автомобил с фалшиви номера, по данни на полицията, и нападна. Но не това е най-важното - живеем в правова държава, случващото се е недопустимо. Няма да оставим нещата така, надяваме се, че институциите ще си свършат работата.“

Агри.БГ също се ангажира да проследи случая и да потърси повече информация от компетентните институции, защото разказаната история наистина е потресаваща особено при условията, на които трябва да отговаря животновъдството в страна от Европейския съюз.