Поне по веднъж на седмица получаваме сигнал до редакцията, в който наш читател ни моли за помощ по казус с неизплатена субсидия и регистрация с чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД). 

Облекчава се регистрацията по член 137

Нароиха се случаи, в които фермери с новорегистрирани обекти по чл. 137 все още не са си получили плащанията по схемите за обвързано подпомагане. Именно такъв е и казусът на животновъд, кандидатствал по Схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и/или кози-майки в планински райони (ДПЖ-пл). 

“През месец септември 2020 г. започнах регистрация на обекта си по чл.137. Приключих успешно регистрирането на 07.12.2020 г. Дни след това обаче узнах, че на 04.12.2020 г. фонд “Земеделие” е извършил плащане по схемата. Аз и към настоящия момент не съм получавал средства. Многократно се опитах да се свържа със служители на ДФЗ чрез обявените на сайта им телефони, но безуспешно. Не съм получил и никакво писмо от ДФЗ за отказ на плащане. Не ми е известна причината, защо не са ми преведени средствата по посочената схема”, обяснява пред Агри.БГ животновъдът. 

По думите му и други негови колеги не са получили плащане по схемата, въпреки регистрацията по чл. 137.

Регистрацията по член 137 – спънка за кандидатстване по ПРСР

“Неофициалната ни информация е, че плащането ще бъде извършено след регистрацията на обектите по чл.137 от ЗВД”, добави животновъдът, подчертавайки, че неговата ферма вече е регистрирана.

От Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) също сигнализираха на Агри.БГ за подобни казуси в цялата страна. Ето откъде идва проблемът.

“Заради новорегистрирани обекти фермерите не са получили субсидия. Ще дам пример - случи се така, че фермер тръгва да кандидатства през лятото с неговия обект. Впоследствие обаче ЗВД беше променен. Старият му обект вече не е пригоден, затова и регистрира новия си по чл. 137. От ДФЗ обаче казват, че бенефициентът е кандидатствал със стария си обект за подпомагане, а не с новия. Оттук идва и липсата на изплатена субсидия при някои животновъди”, обясниха от НОКА за Агри.БГ.

Сигнал: Животновъди с неизплатено обвързано подпомагане искат повече яснота

Асоциацията призовава земеделското министерство, както и ДФЗ, да преразгледат заявленията на тези кандидати. 

“Нашите доводи са, че собственикът на обекта е същият, както и животните му. Единствената промяна е в обекта. Затова смятаме, че това не трябва да бъде пречка на даден стопанин да получи помощ, с която реално отглежда своите животни”, добавиха от асоциацията.

По данни на браншовата структура все още има животновъди, които не са се регистрирали по чл. 137. Те призовават всички стопани да направят тази регистрация час по-скоро, тъй като към 30 юни 2021 г. те трябва да притежават валиден и регистриран обект.