Агенцията за безопасност на храните спира дейността на млекопреработвателно предприятие заради системни нарушения и измама на потребителите, съобщи на пресконференция днес д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на БАБХ, предаде репортер на Фермер.БГ. 
 

 
"В три от трите проби, продуктите на въпросния производител, са показали наличие на немлечни мазнини в сиренето", обясни изпълнителният директор на БАБХ. Той съобщи, че към момента въпросният производител не може да бъде обявен заради юридически причини.
 
Д-р Илиев заяви, че от БАБХ са готови да се самосезират по изнесените в проучване от Активни потребители данни за злоупотреби в производството на сирене. 
 
[news]
На срещата стана ясно, че към момента Агенцията е изследвала общо 424 проби за наличие на немлечни мазнини - основна в търговската мрежа. От тях 155 - сирене, 153 - кашкавал, 166 - краве масло. Общо 390 са на продукти, произведени в България, а останалите са на продукти, произведени в ЕС. Само в 8 от пробите е намерена липса на млечни мазнини, което е близо 2% от общо изследваните, каза д-р Илиев. 
 
Предвиждат се масови санкции, които ще се определят от директора на съответната областна служба. Глобите ще зависят от констатираните недостатъци. Според нашето законодателство те ще варират от 2000 до 5000 лв., ако са на лице и други съпътстващи нарушения. Това не е единственото, което ще се предприеме, тъй като ние в случая се натъкваме на едно несъответствие между това, което пише на етикета и това, което представлява самия продукт, допълни изп.-директор на БАБХ.