Беритбите на кюстендилските череши се отлагат, след като първоначално се очакваше по-ранен старт на кампанията тази година, споделя пред Агри.БГ производителят Евгени Слишков.

Заради дъждовете българските череши изчезват от пазара

Влажното и облачно време с ниски нощни температури са започнали да се отразяват вече на плода в района.

Има на места напукване по ранната череша, но не е сериозно. При късните сортове, които са все още зелени, няма повреди, но вече трябва да спира тази влага, защото иначе ще бъдат засегнати и те”, обяснява Слишков.

Първите беритби в неговата черешова градина от 200 дка се отложиха заради дъждовете. Очакванията му са да започнат до дни. Засега не се очертава проблем с работната ръка. Групи, който събират розовия цвят в Карловско, след това ще тръгнат за беритбите на череши в Кюстендилско.

„Има богата реколта по дърветата. Късните сортове са по-нарядко, но като цяло очакваме добри добиви. Още не знаем какви ще са цените”, допълва овощарят. Той Ще реализира ранната череша най-вече за фабрики за преработка, другата - за прясна консумация

При ранните сортове, които са предимно за фабрики за преработка, цената е принципно по-ниска и не е от такова значение за нас както при средноранните и късните, от които имаме повече за пресния пазар”, казва Слишков.

Очакванията му са, че около 5-10 юни ще се бере черешата от по-късните сортове. Това, което тревожи производителите на череши, и не само, е обхвата на Наредбата за превоз на стоки с висок фискален риск (Н-5), в който те влизат. Подозренията им са, че изискванията ще възпрепятстват транспортирането, съответно реализирането на продукцията.

Междувременно в нощта срещу сряда пролимен дъжд и градушка удариха района на Кюстендил. Ледените зърна са били с големината на лешник, показват снимки в социалните мрежи. Хората в областта описват валежа като интензивен с мощни пориви на вятъра.

Кметът на Кюстендил - Огнян Атанасов, каза в ефира на NOVA NEWS, че на този етап няма сигнали за нанесени щети върху градините. Той поясни, че при нужда стопаните може да се обърнат към общинските служби по земеделие за получаване на обезщетения. Кметът посочи, че предстоят разговори за изграждането на противоградова площадка.