20 млн. лева са заделени за допълнителни плащания на земеделските производители. Това стана ясно след близо 21-часово заседание рано тази сутрин - в 5:41 ч., 28 юли, на което депутатите приеха окончалтено на второ четене законопроекта за държавния бюджет за 2023 г.

Гласувайте: Трябва ли ЕК да удължи забраната за внос на зърно след 15 септември?

В бюджета влизат и 8 млн. лева за увеличение на заплатите в Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) и в Агенция по безопастност на храните. Идеята на управляващите е с тези средства да се укрепи капацитета на двете агенции. А до средата на следващата година ИАГ да стане самостоятелна Държавна агенция по горите.

В държавния бюджет има и заложено увеличение на заплатите от 1 август за работещите в Селскостопанската академия и други.

Преди дни финансовият министър Асен Василев обяви, че 300 млн. лв. от субсидиите за земеделие няма да бъдат усвоени. Малко след това, в сряда, беше приета управленската програма на управляващите за периода юни 2023 г.-декември 2024 г. Кабинетът ще топи загубата на пари по ПРСР, като до Нова година ще планира да се изплатят 240 млн. евро на земеделските производители.

От изключително значение е предвидената мярка, чиято цел е избягване на риска от загуба на средства по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Мярката ще се смята за изпълнена, ако има направени плащания в периода 15 юни – 31 декември 2023 в размер на 240 млн. евро. Така ще се елиминира изцяло рискът от загуба на средства по ПРСР 2014-2020 г. за календарната 2023 г.