В пазара на зеленчуци също има трендове и мода, а успешният зеленчукопроизводител трябва постоянно да си сверява часовника. „Повишава се гурме културата, все повече се търсят нови сортове, не толкова традиционни за нашия пазар”, сподели управителят на опитната база Опора Заден Мария Николова пред Агри.БГ в разговор за новостите на пазара и производството на зеленчуци у нас.

Министър Явор Гечев: Земеделските закони са най-често променяните закони изобщо

Фирмата разполага с тестови полета и оранжерии край село Цалапица, където изпробва редица сортове хибриди от различни видове зеленчуци на известен нидерландски бранд. Оказва се, че в нашите почвеноклиматични условия могат да се отглеждат успешно редица от хитовите сортове на основни зеленчуци, актуални на пазара. Ето няколко примера:

Розов домат "Мамипинк"

 

Той е абсолютният хит като форма, вкус, вид, понеже наподобява селския домат”, обръща внимание Николова. Сортът е розов домат, с много добър баланс между киселинност и захарност и страхотен аромат. По думите на експерт агронома той е много благодатен за отглеждане, защото е много родовит, освен това има голяма устойчивост на болести.

Пипер сорт "Мешур" 

 

Един от най-новите сортове пипер у нас, който в дните на отворени врати в оранжериите на Опора Заден събра голям интерес към себе си. Освен че е с традиционен вид и вкус, което го прави лесно продаваем на пазара, също така е устойчив на болести и неприятели, с много добро залагане на плодовете и с високи добиви.

Пипер сорт "Амарета"

 

„Той не е от типичните капии, но през последните години сериозно се наложи на пазара”, отчита Мария. Амарета е перфектен за пълнене, има тънка ципа, формата му е идеална конична, а цветът – свежо жълт. Сортът може да се остави и да изчерви до плътно червено. Печалбите от него могат да бъдат много добри.

До 400 грама може да достигне теглото на една чушка, а сортът е високодобивен.

В оранжериите на Николова може да бъде видян и „големецът” на пазара Корно ди торо от сорта Рубин, както и други интересни, високодобивни и устойчиви хибриди.

Вижте повече за тях и как те растат у нас във видеото.