До края на работния ден в петък (16 февруари) земеделските стопани могат да подават възражения по образец относно границите и начина на трайно ползване на физически блокове за кампания 2023. 

Четете още: Около 300 хил. дка от Държавния поземлен фонд стоят свободни

 

Възраженията по образец се подават чрез съответната Областна дирекция „Земеделие” (ОДЗ) до министъра на земеделието и храните, като се генерират автоматично от Системата за електронни услуги. 

При генериране на възражения земеделските стопани, сами или със съдействие на служители на съответната земеделска служба посочват идентификаторите на парцелите, които желаят да бъдат включени във възражението, става ясно от заповед на аграрния министър. 

Няма да се генерират и разглеждат възражения относно парцели, проверени за кампания 2023 г. от страна на Техническия инспекторат на ДФ „Земеделие“, парцели без заявени интервенции и мерки за подпомагане, както и относно парцели, чието одобрение за подпомагане не е обвързано с обхвата на специализираните слоеве „Физически блокове“.

Фермерите могат да се запознаят с актуализираните слоеве чрез системата за електронни услуги (СЕУ) на Държавен фонд "Земеделие" или чрез преглед в Общинските служби по земеделие. 

 

Въз основа на получените възражения, дирекция „Идентификация на земеделските парцели” е необходимо да извърши необходимите проверки на физическите блокове за кампания 2023 с оглед тяхното коректното определяне. 

В срок не по-късно от 29 февруари дирекцията трябва да предостави на Разплащателната агенция финални цифрови географски данни за специализирания слой „Физически блокове“.