Около 300 хил. дка земи от Държавния поземлен фонд (ДПФ) в страната са свободни към момента. Това обяви заместник-министърът на земеделието Георги Тошев по време на четвъртото заседание на Консултативния съвет по поземлени отношения, който се проведе на 13 февруари в Министерството на земеделието.

Четете още: Пореден сигнал за нечестно разпределени пасища от ДПФ и ОПФ

От Областните дирекции по земеделие е изискано с писмо да подготвят списъци с поземлени имоти, които да се предложат за включване на тръжна процедура за наемане от ДПФ за зеленчукопроизводство и трайни насаждания. 

Това решение ще бъде съгласувано задължително с „Напоителни системи“, защото отглеждането на такива култури без напояване е немислимо. 

„До 22 февруари 2024 г. е срокът, в който ОДЗ в страната ще са готови със справките и ще видим колко от тези декари отговарят на условията“, допълни заместник-министърът.

Министерството на земеделието има намерение да надгради стартиралите проекти по мярка 4.3 с нови средства, заложени в Стратегическия план. Те са в размер на 100 млн. евро.

По време на заседанието бяха детайлно разгледани множество постъпили предложения от бранша, но не бе постигнато квалифицирано мнозинство от 2/3 за гласуване на окончателни текстове. В рамките на една седмица ще се проведе следващо заседание за приемане на съответните решения.