Националният план за възстановяване и устойчивост (ПВУ) продължава да бъде гореща тема в родното земеделие. 

Важните срокове през август

След като стана ясно, че парите за напояване, които наброяваха 850 млн. лева не са защитени пред Европейската комисия (ЕК) и съответно отпадат от плана ни, браншът изрази своето сериозно несъгласие. Последваха срещи, както и изслушване в Парламента на вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

И въпреки че се обещаха да се намерят механизми и други средства, които да отидат към българското земеделие по Плана,  родните стопани не закъсняха със своята обратна връзка. Редица от тях споделиха своето възмущение дори и в социалните мрежи.

“Искам всички, които взеха решение за премахване на парите за възстановяване на съоръжения за напояване да отидат до полето. Няма да ги заболи, не е тяхно, но ще видят до какво водят решения на инат и мотото “много се краде в напоителни системи”. Умираме си да унищожаваме! Всички, които помогнаха с решението, мислейки, че ще потекат пари - това е нашето земеделие, не е на политиците!

Всички, които си мислят, че плодовете и зеленчуците стават с дъждовна вода и те. Гърците поливат, ние ще правим стартъпи, каквото и да означава. Жална ни майка, ще се върнем на конските тяги, дано има щастливи”, пише в своя профил във Facebook Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Снимка: © Facebook, Радостина Жекова 

Своето мнение сподели и зърнопроизводителят Ангел Вукодинов.

“Като виждам температурните рекорди всеки ден в различните райони, се питам какви са тези хора, политици и българи, които не разбират, че за България поливното земеделие трябва да е приоритет?”, пита реторично той.

 

Снимка: © Facebook, Ангел Вукодинов

Оказа се обаче, че пари са се намерили. Е, не са 850 млн. лева и не става ясно как точно ще бъдат оползотворени, но пък се уточнява, че ще бъдат насочени към „Устойчиво селско стопанство”. С допълнителните 170 млн. лева, безвъзмездните средства, които ще стигнат до бранша по ПВУ, се равняват на близо 4%.

“Средствата са твърде малко. Парите за земеделие не стигат дори до 5%, а това е един от приоритетите на страната ни. Секторът, който изхранва населението на света!”, коментират пред Агри.БГ фермери.

Агри.БГ научи неофициално, че срещи между бранша и вицепремиера Атанас Пеканов ще продължат, като идеята е да се открие още допълнителен ресурс за земеделие по Плана.