Земеделското министерство публикува за обществено обсъждане Програмата за местни традиционни и регионални традиционни продукти. Заложени са общо осем мерки, които да стимулират тези продукти.

 Гласувайте:  Одобрявате ли Иван Иванов за земеделски министър?

С програмата се въвеждат понятията „регионален традиционен продукт“ и „местен традиционен продукт“, които се произвеждат от типични за региона съставки и по традиционен начин. Условие за получаване на наименованието е изделията да имат доказана история на производство от поне 30 години към момента на подаване на заявка за признаване.

Обхватът им включва всички селскостопански стоки и храни, предназначени за консумация, в това число и рибни изделия, вина, ароматизирани лозаро-винарски продукти и такива на основата на плодови вина и оцети и спиртни напитки. Програмата ще се прилага на територията на цялата страна.

Вижте проекта на документа ТУК

Според експертите програмата ще даде импулс за развитие и утвърждаване на регионални традиционни и местни характерни продукти. Това ще подпомогне социално-икономическия растеж на българските региони и общини и ще допринесе за повишаване на разпознаваемостта на изделията.

„Проектът подчертава значението на характерната българска храната и кулинарната идентичност, като важен елемент от цялостния облик и имидж на страната“, заяви заместник-министър Георги Събев. По думите му е време да направим традиционните местни и регионални продукти, храни и напитки част от визитката на страната ни: „България – страна на хилядите вкусове!“.