Оранжерийните производители настояват да се вземат неотложни мерки за подпомагане на сектора, който е пред колапс. Това посочват в свое писмо от Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП), които желаят спешна среща с премиера и министрите на земеделието и на финансите.

Вижте индикативния график за Кампания 2021

В противен случай членовете на асоциацията са готови на масови протести в края на другата седмица, като дори може да се стигне до затваряне на важни пътни артерии.

Като мотив за своите искания от Асоциацията посочват тежката ситуация, в която се намира браншът в резултат на усложняващата се пандемична обстановка, безпрецедентния скок на цените на газа и другите енергоносители, както и тежките метеорологични условия.

Техните наблюдения са, че много оранжерийни производители вече се отказват от бизнеса си, тъй като не могат да покрият текущите си нужди за отопление и работна ръка. Те не планират да засаждат зеленчуци поради невъзможността да посрещнат разходите за производство.

По данни на БАПОП в сектора работят над 15 000 души, като има опасност голяма част от тях да бъдат съкратени и да останат без работа през зимата. Освободените работници вероятно ще се насочат към други сектори, след което после трудно биха се върнали обратно.

„До момента държавата не взима абсолютно никакви мерки за подпомагане на сектор „Оранжерийно производство“, което е едно от най-скъпите производства в земеделския сектор и е пряко свързано с цените на газа и електроенергията през зимните месеци“, коментират още браншовите представители.