С 50% по-слаба ягодова реколта прибират земеделските производители в района на Търговище, съобщиха фермери пред Агри.БГ. Липсата на вода и студената пролет са намалили значително добива на плодовете.

Ягодите в Североизтока са пред провал заради спряно напояване

Заради засушаването язовирите в района - "Тича" и "Ястребино", бяха със занижени обеми през месеците април и май, което предизвика притеснения за водоснабдяването за питейно-битови нужди в градовете Антоново, Шумен и Търговище. По тази причина Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ограничи ресурсите, отпускани за напояване, и дори изяви намерение напълно да ги спре след месец юни. Това предизвика остра реакция сред земеделците, които разчитат на вода за ягодовите и малиновите насаждения основно от язовирите, защото са изградили системи за капково напояване.

След разговори с фермерите и "Напоителни системи" вода за селскостопански нужди в крайна сметка беше отпусната, но в по-малки количества от обичайното. Това се случи в критично важен момент за реколтата и съчетано с необичайно хладната пролет допринесе за по-слабо плододаване на ягодите.

"Това, което произведохме тази година, не стигна дори за вътрешния пазар. Добивът е доста занижен, може би на 50%. От 3 дка набрах около 2 тона, а миналата година същото количество прибрахме от 1-1,5 дка", разказва Емин Емин, производител от региона.

Проблеми ще има и с реколтата от малини, прогнозира Емин. Той вече бере първите плодове за сезона от насажденията.

"Горе-долу има, но миналата година взех 1,2 тона от дка, а тази година очаквам да излязат не повече от 600-700 тона от дка", добави той.

На много производители в Търговищко малиновите храсти дори не са се разлистили поради безводието през месец април.

"Реколтата е много по-малка от миналата година. При нас имаме проблем с водата. Може би наполовина ще са добивите", коментира и Найден Петров от Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) от град Попово.

Засушаването е основният фактор, но застудяването през пролетта и хладните нощи също допринасят за слабата реколта. Последните дни в района най-накрая заваля и стопаните се надяват повишените нива на язовирите да смогнат за отпускане на повече вода за напояване с напредване на сезона.

От Областна дирекция "Земеделие" Търговище, цитирани от БТА, обявиха междинни данни за добивите от ягоди в областта. Според тях те възлизат на 187 тона до момента. По данни на институцията през тази стопанска година има засети общо 72,5 хектара с ягоди в Търговищко, от които вече са реколтирани 67,8 хектара. Те изчисляват средния добив до момента на 2767 кг от хектар или 276,7 кг/дка. Това е доста по-малко от обичайните 600-700 кг до 1,5-2 тона на дка от насажденията.