В момента в аграрното министерство се анализира ситуацията в сектор Животновъдство и в зависимост от резултатите от анализа ще бъде взето решение за отпускане на помощ de minimis за производителите от този бранш. Това стана ясно от думите на земеделския министър Кирил Вътев в отговор на въпрос, зададен от Агри.БГ. 

 

Питаме ви: Какви са очакванията ви от Кирил Вътев като министър?


Министърът уточни също така какви са възможностите за залагане на по-големи суми за сектор Земеделие в бюджета, който финансовото министерство вече представи. 

„Бюджетът е защитен и има едни суми, за които тази година няма технологичното време да бъдат постигнати. Само те са отпаднали, а всичко друго ще бъде изплатено“, каза той отново в отговор на нашата медия. 

По време на представянето на екипа си, Кирил Вътев заяви, че се захващат да работят, за да има повече български продукти и суровини. „В момента голяма част от суровините, които се влагат в производството на храни не са български. Имаме проблеми с технически култури, които отидоха в Румъния, какъв е случаят с конопа. При пчеларите също има доста проблеми, които трябва да бъдат решени, тъй като там има доста виртуални кошери, които пречат на работата“, каза още той.

По негово мнение в българското земеделие има твърде много пари, които се изсипват в отрасъла, но голяма част не дават резултат и не водят до продукт.