Екипът на Кирил Вътев е започнал промяна на наредби и указания, така че земеделския производител да се ориентира бързо и лесно, да може да си върши работата, а не да е затиснат от административни тежести. 

Кирил Вътев: Анализира се възможността за отпускане на помощ de minimis за животновъдите

Това става ясно от думите на министъра по време на официалното представяне на екипа му пред медиите. 

„Трябва един човек, който няма специално образование, да разбере какво да направи. Указанията да са изписани в няколко кратки стъпки, а не да има сложни текстове, които са увъртяни и неясни, и имат нужда от много консултанти“, каза Вътев. 

Още на първото заседание на Министерския съвет, премиерът акад. Николай Денков е дал указания към всички ведомства - да се намали административната тежест и опростяване на всички процедури до 40%. 

За целта в Министерството на земеделието и храните там, където има дублиращи документи, които искат едно и също нещо – единият ще отпадне. Ще бъдат премахнати и документи, които нямат никакъв смисъл, но стоят като изискване и ангажимент на земеделските производители. 

„Задачата е всичко да е опростено и ясно, защото аз като експерт срещам текстове, които не мога да разбера, камо ли фермера“, каза от своя страна зам.-министър Таня Георгиева. 

Работна група се заема със стратегия за поливното земеделие

Тя увери, че биологичните производители ще успеят да заявят и приключат заявленията за директни плащания до 21 юли. „Неслучайно Кампания 2023 беше удължена заради обнародването на наредбите, свързани с интервенциите за биологично пчеларство, биологично растениевъдство и новите интервенции за агроекология“, уточни Георгиева. 

Решението на Парламента по отношение на сроковете за Стратегическия план от миналия петък, което предвижда до септември да е направена ревизия на важния документ и да бъдат предложени корекции в него, доста притиска новия екип във ведомството, но вече има план за действие, стана ясно от думите й.

Ще се разгледат методиките, по които са определени компенсаторните плащания в Първи стълб и Втори стълб, за да може при промяната на самия Стратегически план да се види кои са надценени или подценени. Анализът ще засегне и базовите нива по отношение на стандартите за добро земеделско и екологично състояние, т.нар. ДЗЕС. 

„В този процес ще се анализира предложението на депутатите от 48-то Народно събрание, както и резултатите от Кампания 2023, за да се знае какъв е интересът на фермерите към Стратегическия план, такъв, какъвто го заварихме ние“, каза още Таня Георгиева. 

Според министъра Парламентът е дал доста кратък срок на аграрното ведомство, но той  изрази надежда, че екипът му да се вмести, като целта е да бъдат подпомогнати секторите плодове и зеленчуци, месо, мляко и пчелен мед. 

„Преразглеждането на Стратегическия план е голямо предизвикателство поради факта, че трябва да се съобразим и с тежката регулация по отношение на регламентите за него“, каза още зам.-министър Георгиева.