На 14 август изтече срокът, в който фермерите, кандидатствали по екосхемата за екстензивна паша, по екосхемата за зелено торене и по обвързаното подпомагане за плодове, трябваше да подадат в СЕУ съответно плановете за торене, плановете за пашуване и таблиците за плододаващи трайни насаждения.

Фермери за СЕУ: „Чакащо ръчно зареждане в ИСАК“ е всъщност добра новина

За бенефициентите с животни, кандидатствали по интервенцията за хуманно отношение, срокът за представяне в ДФЗ на новите становища от БАБХ е 30 август.

Новите изисквания и дигитализирането на процесите обаче затрудниха много фермери, включително и свързаните с тяхната работа лица, като ветеринарни лекари и агрономи. Един от тях, д-р Владимир Солаков от силистренското село Ситово, се обърна към държавната администрация в социалните мрежи, изразявайки своето възмущение:

„Земеделските стопани, особено тези, които отглеждат овце и кози, нямат необходимите компютърни умения и знания, за да работят в базата данни на ДФЗ. Това са обикновени хора, които имат нужда от помощ, за да могат да получат парите си по зелените плащания за пасищата, които ползват. Изискванията Ви по работа в системата не могат да бъдат покрити, а камо ли ние като лекари от терена да подписваме и подпечатваме документите за пасищата и да прикачим дипломите си като гаранция за това.

Трябва сериозно да се помисли над тези проблеми и същите да бъдат максимално улеснени. В това състояние справящите се животновъди, дори с наша помощ, са единици, а ние, ветеринарните лекари от терена, трябва да гарантираме неща, за които нямаме абсолютно никаква представа – дали и кога точно се е случвала пашата например. Помислете и направете така, че в системата да се работи лесно и всеки човек без образование да може с 4-5 клика да въвежда нужната ви информация“, призовава д-р Солаков.

Неговият пост породи вълна от коментари на кандидат бенефициенти, които също споделят своя горчив опит с работа в електронната платформа. Дама от община Генерал Тошево пише, че й е отнело четири дни, докато се справи с плана за паша. Проблемът според нея е в бавната или неработеща система, а не толкова във въвеждането на данните.

Други са разчитали на съдействие на младите хора около тях или на колеги. Трети са търсели консултанти и платена помощ. „Обединявате се, наемате един човек, на когото ще плащате, и той ще ви върши тези работи, а те ще стават все повече“, съветва четвърти.

Според някои системата е направена така, че на нея да работи специално обучен персонал, какъвто има в Общинските служби по земеделие, Областните служби и ДФЗ. 

„Направихте го от сложно по-сложно, като за професори. Само че професори животни не гледат. Това са скромни работливи хора, повечето от тях на възраст и тези компютърни главоблъсканици са ад за тях. То са пароли, регистрации, а и често системата не работи. За да влезеш в нея трябва и обхват да имаш“, възмущава се фермер.

Според негов колега за големите животновъди и земеделци, които разполагат със счетоводители, агрономи и ветеринарни лекари, дигитализирането на процесите не е проблем, но за малките всичко трябва да се случва в поземлените комисии и ДФЗ по места със съдействието на съответните служители. „Изпускате главното! Изискванията са безсмислени!“, не на последно място посочват други.