Ръководителят на агенцията на ООН за хуманитарна помощ Мартин Грифитс изрази увереност в понеделник, че сделката с посредничеството на ООН, позволяваща износа на украинско зърно през Черно море, може да бъде удължена и дори разширена въпреки ескалацията на войната.

Следете темата: Война и земеделие 

Споразумението, постигнато с посредничеството на Турция, позволи от юли да бъдат изнесени повече от 6 милиона тона зърнени и други храни. То изтича през ноември. Грифитс и търговският представител на ООН Ребека Гринспан ще пътуват до Москва за преговори с руски официални лица, съобщи Ройтерс, цитирана от Дневник. 

Грифитс изрази увереност, че сделката ще бъде подновена, но в същото време каза, че удължаването, което се търси не е с нови четири месеца, а с година. Той добави, че ООН се опитва и да разшири обхвата на споразумението с Киев и с Москва, като в него се включат и износ на торове, както и допълнителен капацитет за експорт на храни.

Москва настоява в споразумението да бъде добавен и амоняк - ключова съставка за нитратните торове. Тръбопровод, транспортиращ амоняк от руския регион Волга до украинското черноморско пристанище Южний, беше спрян след началото на войната.

На 22 юли Русия и Украйна сключиха по отделно споразумения с ООН за създаване на безопасен коридор в Черно море, по който кораби с украинско зърно могат да изнасят товари от три пристанища - Одеса, Черноморск и Южний, като за спазването на условията следи специален координационен център в Турция.
Споразумението беше сключено за четири месеца с посредничеството на Анкара, за да се избегне световна продоволствена криза.

След началото на войната Русия минира водите в северната част на Черно море, а Украйна пристанищата си, което сложи край на търговското плаване в региона и рязко повиши цените на зърното на световните пазари, тъй като Украйна е сред четирите най-големи износители на зърно в света.