От 1 април т.г. максималният осигурителен доход се повишава на 3400 лева, а минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица и за земеделските стопани и тютюнопроизводители става 710 лева, реши парламентът.

Проследете развитието на темата 

Депутатите приеха на второ четене текстове от законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. късно във вторник вечерта. 

Острата реакция на земеделците и браншовите организации още преди седмици показа, че те не са съгласни с тази промяна. 

С това увеличение ще нарасне и сивия сектор, ще пострадат най-уязвимите – дребните производители, ще се стигне до фалити – бяха част от изказаните мнения. Други настояха увеличението да не е еднакво с минималната работна заплата, а минималният осигурителен доход за земеделците да е 50% от нея.

От своя страна министърът на земеделието Иван Иванов неколкократно възрази на негативната позиция с тезата, че с досегашния нисък осигурителен праг земеделските производители имат нулев принос към своята пенсия и на практика не могат да се пенсионират. 

“Ще разработим такива схеми, че държавата да покрива тези техни средства, които трябва да добавят към своите осигуровки”, обеща той. 

До момента максималният осигурителен доход е 3000 лева. Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите лица е 650 лева, а за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители е 420 лева.  

Увеличението беше прието със 122 гласа “за” в залата и онлайн, 94 “против” и 6 въздържали се.