Ако не се направи увеличение на минималния осигурителен доход за земеделските производители и тютюнопроизводителите от 410 лв. на 710 лв. Тези стопани няма да могат да получават дори и минимална пенсия. Това стана ясно от думите на министъра на земеделието Иван Иванов пред депутатите от комисията по земеделие в Народното събрание. 

Гласувайте: Съгласни ли сте с рязкото вдигане на осигурителния праг?

По думите му в момента 15 000 земеделските стопани се осигуряват на минималния осигурителен доход за земеделски стопани и тютюнопроизводители.

„Това е част от политиката по осветляването на доходите и да се изведат на преден план нуждите на тези хора, които ще трябва да се пенсионират. Моето мнение и на Министерството на финансите е, че с осигуряване върху 410 лв. ние ги обричаме дори да не могат да вземат минимална пенсия. Поради политически причини или нежелание не е направена тази крачка, но това ще доведе до осветляване на този сектор и възможността на тези хора да получават пенсии, защото и те ще се пенсионират. В противен случай НОИ ще бъде изключително високо натоварен и влизаме в казус държавата да ги дофинансира“, обясни Иванов.

Той отбеляза, че следва да се намери как тези стопани да бъдат компенсирани по друг начин. 
Росица Велкова зам.-министър на финансите представи мотивите на Министерството на финансите пред депутатите за искането да се увеличи минималния осигурителен доход за фермерите. 

Увеличението касае между 27 000 и 31 000 души по данни на НОИ. Броят на хората варира с оглед на сезонния характер на дейностите в сектора. 
Тази мярка за повишаване на осигурителния доход на земеделските стопани се предлага със законите за бюджет през последните 4-5 години да бъде изравнен на минималната работна заплата. Това досега не е било подкрепяно или е имало минимални увеличения”, посочи тя. 

По думите на Велкова, проблемът е, че земеделските стопани, които имат изискуемият осигурителен стаж, нямат достатъчен осигурителен принос в осигурителната система, което води до два пъти по-малък коефициент при формиране на пенсията в сравнение с коефициента на едно само осигуряващо се лице. 

“За това считаме и с оглед осветляване, че би следвало минималният осигурителен доход да бъде на 710 лв., както е за сомоосигуряващите се лица”, добави зам.-министърът.