В плевенското село Брест днес беше установено ново огнище на чума по свинете. Резултатите от пробите са положителни, потвърди кметът на Гулянци Лъчезар Яков, цитиран от БНР.

Премия срещу АЧС: Награда от 50 лв. за отстреляна дива свиня

Утре нови 200 прасета ще бъдат умъртвени, като в момента се търси място за тяхното заравяне. По думите на кмета полицията вече дебне на входно-изходните артерии, за да ограничи разпространението на заразата.

Кметът на Гулянци: „В 3-километровата зона на село Брест няма друго населено място, което да касае унищожаването на още животни.“

Село Брест е четвъртото огнище на чума по домашни прасета у нас. Първото бе констатирано в края на месец август миналата година в провадийското село Тутраканци. В началото на месец юли тази година избухна зараза и в плевенското село Жернов. 

При епизоотичното проучване на ветеринарните власти положителни се оказаха и пробите в съседното село Новачене. Днес за четвърти път те алармират за огнище на АЧС, този път в село Брест. 

Може да проследите местата с потвърдени случаи на заразата в страната и нейното движение на интерактивната карта, публикувана на сайта на БАБХ.