Във връзка със новите случаи на АЧС в страната, от 1 юли е започнало обхождане на оградата по протежение на границата с Румъния – от Кайнарджа в Силистренска област, до Дуранкулак в Добричка област.

БАБХ неофициално потвърди: Има трето огнище на чума по свинете

Това е извършено съвместно с представители на Изпълнителната агенция по горите, съобщи – д-р Борислав Каменов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в гр. Добрич, на заседание на Областната епизоотична комисия. Навсякъде оградата е в добро състояние и няма пробиви.

„Единствено в близост до крушарското село Лозница в ниската част има образуван нанос. Огледът ни не установи по контролно-следовата полоса на границата по румънска територия следи от диви прасета”, уточни още д-р Каменов.

На територията на двата гранични пункта с Румъния – Кардам и Дуранкулак, продължава дезинфекцията на автомобили, камиони и автобуси.

Зареждането с препарат на ваните ще се прави вече четири пъти седмично. 


До 9 юли всички общини трябва да проведат заседания на местните епизоотични комисии. В общините Тервел и Добрич трябва да се определят и посочат терени за загробване на животни при възникване на огнище на болестта. Важно е да продължи спазването на мерките за биосигурност в свинефермите.

„Ние още от 3 юли 2019 г. сме предупредили всички обекти в областта да не допускат движение на прасета без документи. 48 часа предварително уведомяваме съответната Областна дирекция по  безопасност на храните, че ще има доставка на прасета”, допълни още директорът на ОДБХ д-р Каменов.

Той препоръча стопаните да съхраняват сламата или сеното 60 дни и тогава ги ползват за постелка на животните. 


Заседанието на Областната епизоотична комисия в Добрич беше свикано заради регистриран случай на заболяването Африканска чума по свинете в заден двор в село Жернов, област Плевен. Припомняме, че в Добричка област през пролетта бяха потвърдени няколко случая на заболяването, но само по диви прасета, а не по домашни. Още през март д-р Каменов алармира, че в съседна Румъния от началото на годината са установени нови 800 огнища на АЧС и така общият им брой надхвърля 1500. Заболяването е регистрирано основно по селища по поречието на Дунав.


В понеделник в Министерството на земеделието храните и горите ще се проведе работна среща във връзка с усложнената епизоотична обстановка, в която ще участват зам.- областните управители на Добрич Живко Желязков и Красимир Николов.