Награда от 50 лв. за отстреляна дива свиня ще бъде изплащана на всеки индивидуален ловец, който е изпратил за лабораторно изследване проба от животното.

Спешно: Инспектират оградата по границата с Румъния заради АЧС

Това е една от мерките срещу разпространението на Африканската чума по свинете (АЧС), която е одобрена днес на среща на министъра на земеделието Десислава Танева с областни управители от Северна България, представители на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и директорите на Държавните горски предприятия.

Сред участниците имаше представители на 14-те области от Северна България, определени като рискови за опасната инфекция.

За премията от 50 лв. съобщи инж. Мирослав Маринов, изп. директор на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) на извънреден брифинг в аграрното ведомство. Министър Танева уточни, че тя ще се изплаща само в рисковите 14 области от страната.

"До края на днешния ден ще бъде решено дали ще дава премия и на граждани, които открият и сигнализират за мъртво прасе в гората", каза Мирослав Маринов в отговор за Агри.БГ.

На срещата днес е взето решение от тази седмица Областните епизоотични комисии започват да заседават всяка седмица.

Десислава Танева: "До края на деня ще излязат актуализирани заповеди за мерки със заболяването, включително и от Изпълнителната агенция по горите."

Също до края на деня ще бъдат актуализирани и информационните материали за населението и особено за тези, които живеят на село и в дворовете си отглеждат домашни свине.