Една от най-медодобивните зони в Гърция е застрашена от унищожаване заради нестихващите вече седмица пожари. Докато стотици пожарникари се борят с огнените стихии в южната ни съседка, фермерите се питат ще могат ли да продължат с поминъка си после.

Кои фермери имат право на преотстъпен данък?

В гръцкият остров Евия пламъците превземат територии от дни. Местните са силно притеснени, но въпреки призивите на властите за евакуация, много от тях не желаят да оставят домовете си. 

„Пламъците все още не са достигнали до главния град на остров Евия – Халкида, но страхът много бързо отстъпва място на отчаянието”, разказва пред Нова телевизия Екатерина Трифонова – българка, която от години живее в там. По думите ѝ първите три дни не е имало никаква реакция от страна на държавата.

„Хората не вярват, че ще могат да продължат живота си, защото в Северна Евия няма никаква промишленост, всички разчитат на земеделие и животновъдство, събират смола от дърветата. Най-многото мед в Гърция се вади пак тук. След като е изгоряло всичко, няма как да продължат живота си, описва ситуацията сънародничката ни.

Тя информира, че до този момент са изгорели и около 500 хил. хектара гора, която е защитена по Натура 2000. „Това са едни от най-големите борови масиви в тази част на Гърция”, уточнява Екатерина. Докато пожарите все още не са потушени напълно, властите вече правят оценка на щетите, които са в огромни мащаби. А в гръцкият премиер Кириакос Мицоткис се извини за провалите в справянето с пожарите.