Точно в най-горещата част от денонощието около 14:30 във Видин лумнал пожар между две улици в неделя. Пламъците бързо обхванали три паянтови постройки между улиците „Преславска“ и „Феликс Каниц“.

Мираж ли е de minimis-ът за животновъдите?

Наложило се дори два екипа на местната противопожарна служба да потушават пламъците. Въпреки бързата намеса на огнеборците огънят унищожил два кошера и трите сгради, от които тръгнал пожара. 

„Причината е небрежност при боравене с открит огън“, съобщи оперативният дежурен в ОД на МВР.

Почти по същото време докато пожарникарите се опитвали да се справят с пламъците в областния град, в село на 12 километра от него лумнал нов пожар. Сигналът за горящи сухи треви и селскостопански постройки в село Неговановци бил подаден само 30 минути след този за пожара във Видин. И във втория случай причината е небрежност при боравене с открит огън.

„Пламъците унищожили 10 пчелни кошера, фургон и две паянтови постройки. Спасени били 12 сгради“, уточни оперативният дежурен.

През същия ден огнеборците реагирали на още девет сигнала за пожари в 8 населени места, като по-голямата част от тях са в сухи треви и храсти и са предизвикани от непредпазливо боравене с открит огън в горещото и сухо време и въпреки предупрежденията на експертите, че обстановката е изключително пожароопасна.