Високите температури станаха причина за поредния инцидент в Добруджа. Пожар е изпепелил 100 дка пшеница. Малко след 14 часа на 8 юни в Районната служба за Пожарна безопасност е подаден сигнал за инцидента. Пламнали са две съседни ниви с пшеница в землището на село Краище в община Ген.Тошево, които са напълно унищожени от огъня.

Частната борса в Кърналово лумна в пламъци

Причина за инцидента е небрежност при боравене с открит огън, уточнява пожарната служба в Добрич. Пламъците са тръгнали от суха растителност в селото и са се разпространили без контрол. Собствениците на нивите също са се включили в потушаването на пожара и са помогнали с техника. 

От изгаряне са спасени съседните полета от 130 дка пшеница и намираща се в близост стопанска постройка с 12 животни, 35 птици и зайци. 

До момента това е най-сериозният инцидент в зърнено-житни култури през този стопански сезон, уточняват от Регионалната дирекция. Преди две седмици пламна пожар в нивите край добричкото село Лозенец. Тогава огънят лумна в пшеничен блок от 500 дка. Бързата реакция на огнеборците спаси 480 дка с жито, но останалите 20 са унищожени. 

До 31 октомври тече определеният от община Добрич пожароопасен сезон. До тогава ще има денонощно дежурство и непрекъснато наблюдение на земеделските и горски масиви. Всички машини, инвентар и съоръжения, с които ще се прибира реколтата, подлежат на проверка. Пожарникарите ще спират от експлоатация всички с установени нередности.

Четирите инцидента в житни ниви, които са станали от началото на годината до сега в Добричка област, са започнали от сметища при изгаряне на отпадъци, въпреки наложената забрана.

Високите температури и горещите суховеи изсушават и без това пожълтелите пшенични масиви. Общо 1 млн.300 хил. дка са посевите със зърнено-житни култури. Част от тях вече са разорани заради поваляне на реколтата. Останалата обаче трябва да се прибере безопасно и безаварийно, предупреждават още от Пожарната служба.