Обичайно влизаме в житните полета да жънем в периода 5-8 юли. Тази година това ще стане дестина дни по-рано, прогнозира Минко Желязков, председател на ЗК „Сплотеност” в село Владимирово.

Дъждуване на пшеница: Импровизацията на Георги Радев спаси част от насажденията му

В кооперацията се обработват 4000 дка земя. „Все още е трудно да се каже като добиви какво ще приберем. Дори и в момента сушата ни мори, а колко още ще продължи, не се знае”, не крие тревогите си Минко Желязков.

Въпреки това неговите полета с пшеница са едни от малкото в Добричка област, които изглеждат сравнително добре. Масово нивите с житни култури в региона пожълтяха и не можаха да се изхранят. Очакванията са за разораване на поне 300 000 дка от общо 1,3 млн.дка в Добруджа. 

Жегата е повсеместна, температурите са високи, с просто око се виждат пукнатините в почвата и маранята над житните полета.

Само преди седмица посевите са били зелени. Високите температури и силният вятър, т.нар суховей в Добруджа е спомогнал за изсушаването и пожълтяването на полетата с пшеница. 

Оскъдни са валежите в региона на село Владимирово. За последните 6-7 месеца са паднали 60 л/кв. м дъжд, като 55 л/кв. м от тях са само през месец май, споделя още стопанинът. В тази трудна ситуация той не крие надеждите си: 

„Смятам, че поне 500 кг/дка мога да получа. Това ще е перфектен резултат на фона на това, което се случва в цяла Добруджа", смята Желязков.

Той допълва, че класовете са много добре изпълнени и изхранени. "Заложили сме 3 различни сорта пшеница, два от тях са френски, единият е австрийски с хлебопекарни качества. Засега се държат добре, но какво ще се случи в следващите 15-20 дни, никой не знае”, допълва още Желязков. 

Каква е формулата на успеха? Фермерът не крие – редуцирал е торовите норми, за да не прегори пшеничните растения. През пролетта е добавил биостимулатори, за да подпомогне изхранването им. 
Над 600 кг/дка пшеница е бил средният добив в кооперацията преди година.