Кариерата за добив на варовици край Самоводене няма да бъде изградена. Това става ясно от решение на Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново, съобщиха жители на селото за Агри.БГ.

Гласувайте: Съгласни ли сте с рязкото вдигане на осигурителния праг?

С това решение инвестиционното намерение на търговищката фирма “Стромат 08” ЕООД се оставя без разглеждане. Прекратява се и стартиралото производство, което е обявено за изначално недопустимо.

Както Агри.БГ вече писа, жителите на селото събраха подписка, в която се включиха над 1600 души. Тя беше изпратена до президента, омбудсмана, Министерството на енергетиката и Министерството на околната среда и водите, областните РИОСВ и РЗИ, Басейнова дирекция „Дунавски райони“ – Плевен, както и до кмета на община Велико Търново и председателя на общинския съвет.

Стотици фермери изразиха несъгласие за изграждане на кариера в Самоводене

От решението на РИОСВ Велико Търново става ясно, че инвестиционното предложение на фирмата е постъпило на 29 април 2021 г. През септември според инспекцията то може да окаже значително въздействие върху защитена зона, поради което се прави задължителна оценка за въздействието върху околната среда.

Фермери: Готови сме на протест, ако изградят кариера в Самоводене

Прекратяването става на 7 май 2021 г. с решение на директора на РИОСВ. Решението на инспекцията може да бъде обжалвано пред министъра на околната среда и водите или пред Административния съд в 14-дневен срок.