Вече ви разказахме историята за ужаса на стотици фермери и жители на великотърновското село Самоводене, които очакват финално решение затова дали в тяхното населено място ще се изгради кариера за добив на природни богатства. В сряда жителите от инициативния комитет “Не на кариери край Самоводене” внесоха подписка срещу изграждането й до девет институции. Фермерите, жители на селото, са категорични, че са готови да излязат на протест, ако искането им не бъде чуто.

Слушайте в AgriПодкаст: Ще оправим ли БАБХ, ако я пратим на Луната?

"Споменът за кариерите е още жив при нас, тъй като е имало три други кариери, които са работили известно време, след което жителите на селото са протестирали и са спрени. Причините са строшени стъкла, напукани къщи, съборени комини. Има и две жертви от едната кариера. Всичко това е преживяно вече един път. След като се обяви, че ще има кариера, цялото село се вдигна на протести", коментира преди време за Агри.БГ Валентин Мицканов - председател на ЗК Сила95 и член на инициативен комитет.


Подписката е входирана до президента, омбудсмана, Министерство на енергетиката и Министерство на околната среда и водите, областните РИОСВ и РЗИ, Басейнова дирекция „Дунавски райони“ – Плевен, както и до кмета на община Велико Търново и председателя на общинския съвет.

“Надяваме се компетентният орган РИОСВ и всички останали институции да заемат нашата позиция за спокоен живот в чиста околна среда. Ако ли не сме готови да пристъпим към гражданско неподчинение”, коментира Ралица Първанова - член на инициативния комитет в социалните мрежи.

Събраните подписи против изграждането на кариерата са 1527. Възражението включва становища на сеизмолог, изследовател на пещери, агроном и председател на земеделската кооперация „Сила 95″.