Обвързаното подпомагане продължава да има своите виртуални животни и чертожници, за които се говори в десетки хиляди – бройки, декари, левове. Разминават се данни в електронни системи и преброявания, засилват се проверки, но схемите си остават – като една матрица от хвърчащи наляво и надясно числа. 

Гласувайте в новата анкета на Агри.БГ: Как да се променят правилата за обвързано подпомагане на плодове и зеленчуци?

Тези числа служебният екип на министър Бозуков ще се опита да ги улови, анализира, противодейства. Зам.-министър Крум Неделков обяви, че разминаванията в броя на декларираните животни е в рамките на 50% до 70% в някои стада, но тепърва ще се нищи причината. Неговият колега Явор Гечев пък ще гледа под лупа обвързаното подпомагане на плодове и зеленчуци и вече обеща нови правила в проверките и контрола. 

Та, разбрахме, че се готвят промени, но в каква точно насока ще са те, проф. Бозуков не даде конкретика, тепърва щяло да се решава. Не ни се вярва от министерството първо да говорят, а после да действат, затова все си мислим, че имат нещо наум. Фермери вече започват да гадаят и да се чудят за добро ли ще е това ново, което се задава на хоризонта.

Земеделският министър даде жокер, като посочи като пример Гърция, където под натиска на ЕК получаването на субсидии е обвързано с конкретно минимално количество от декар, а не само чрез договори за доказване на реализация. Зеленчукопроизводители обаче питат какво се прави в година като тази, където на места е потоп и не могат да работят, или в суха година като миналата, когато презасяваха.

На срещата между Явор Гечев и бранша стана ясно, че идеята за промяна на контрола и мониторинга при отчитане на продажбите идва от самите производители. Според присъствалия картофопроизводител Тодор Джиков, ако регламентът го позволява, трябва да се изисква не само доказване на добив, а и на минимален финансов приход. 

С него е съгласен Даниел Петров, според когото фокусът трябва да е към модерните земеделци, които произвеждат качество и количество. 

„Не е правилно примерно някой, който сее дини на директна сеитба и изкарва минималния добив, да се субсидира като друг, който е дал средства за разсад, мулч, капково напояване и реализира максимален добив, накрая да получават една и съща подкрепа. Така се изкривява пазарът и не се подпомага развитие“, категоричен е той.

Не на същото мнение е обаче Мартин, за когото фактурирането на продукция на реална стойност звучи добре, но на практика не се получава.

„Пипера го продаваме по борси, сергии и плод зеленчуци. Когато искам да е с фактура на реалната стойност, никой не иска, защото трябва да се начисли ДДС. Затова се принуждаваме да го платим от собствения си джоб, което води до намаление на цената до минималната. Това с реалните пари ще работи за тези, които имат договори с големи клиенти и те си плащат ДДС, защото го удържат от крайния клиент“, казва производителят. 

Производител: „Реалното ДДС, което трябва да се внесе, е почти равно на обвързаната подкрепа.“ 

Мартин прави следната сметка: 3000 кг х 0,70 лв. = 2100 лв. х 20% = 420 лв. Това е ДДС, което държавата получава от крайния клиент. Насреща тя дава около 300 лв. обвързана подкрепа. „Дяволът е в детайлите, колеги“, заключава иронично той.

Според друг читател на Агри.БГ разковничето е в налагането на таван от максимум 50 декара на площите за подпомагане, съчетан с тежки санкции и глоби.

„Само на реално продадена продукция, а не на декар. Ясна диференциация по вид и качество. Да се дава повече на тези в сдружение“, изрежда негов колега, коментирал под кодовото „Шапшала“.

Тепърва ще става ясно накъде клонят везните в поредната работна група, която ще обсъжда новите правила в обвързаното подпомагане. Междувременно гласувайте в нашата тематична анкета: „Как да се променят правилата за обвързано подпомагане на плодове и зеленчуци?“. И вашият глас може да бъде чут, знае ли човек.