Наскоро стана ясно, че работна група ще анализира прилагането на обвързаната подкрепа и заедно с бранша ще се оформят нови правила. 

Проф. Христо Бозуков: Назначаването на Снежина Динева беше грешка

В разговор със служебния министър на земеделието проф. Христо Бозуков обсъдихме и тази тема, макар, по наши наблюдения, в момента нещата да са на предимно теоретичен етап. 

“Ще направим анализ за всички направления. Иначе проверките няма да са по-малко от предходните години и ще започнат най-вероятно през юли. И, за да се получи подпомагане по схемата, трябва да се установи дали стопаните имат продукция. Има информации, че в много случаи няма. Направи ми впечатление колко милиони отидоха при производителите на памук, за които не се изисква да се доказва продукция, а да имат сключен договор с изкупвач. 

Не казвам, че всички са такива, но това дава възможност да се получават субсидии, дори да не е произведен и един килограм памук. Доколкото знам, в Гърция са имали същия проблем и под натиска на ЕК, получаването на субсидии е обвързано с конкретно минимално количество, което да се представи от декар, а не само чрез договори”, посочи проф. Бозуков. 

Министър Бозуков за Агри.БГ: От 3 до 30 месеца е забавянето на проекти от ДФЗ

Проблемът с чертожниците обаче не е отсега. Защо не беше подета инициатива да се правят промени в правилата за обвързаната подкрепа в предишния мандат или фокусът тогава беше на друго място, го питам. 

“Тогава нещата вървяха по различен начин. От днешна гледна точка и опита ми, смятам, че е дошло време 
да се сложи край на тези порочни практики”, признава министърът и добавя:

“Бях възложил на тогавашния изпълнителен директор на ДФЗ да се спазват изискванията за прозрачност, коректност, еднозначност на вземането на решения, но това така и не се случи. Явно нещата трябва да се вземат, както се казва, на ръчно управление, за да се случат”

Дали обаче времето ще стигне? “Доколкото стигне. Ние сме длъжни да правим каквото трябва, пък да става каквото ще. Само с оправдание, че времето не е достатъчно, доникъде няма да стигнем. Затова трябва да започнем, пък следващите ще го довършат, ако имат добрата воля”, коментира проф. Бозуков.